Kino Ivanec održat će projekciju filma "Glavu dole ruke na leđa" Foto: Grad Ivanec

Kino Ivanec održat će projekciju filma "Glavu dole ruke na leđa"

Varaždinske vijesti | 20.2.2019. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Kinu Ivanec, danas, 20. veljače, s početkom u 19 sati, bit će održana projekcija dokumentarno-igranog filma "Glavu dole ruke na leđa".

Film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, te prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

Datuma 11. rujna 1991. godine, 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućeno je na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi.

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika, 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Iz Policijske postaje Ivanec, 34 policajca su branili Vukovar, u borbama je poginuo Dragutin Godinić, Tomo Jambor i Josip Kapustić ubijeni su na Ovčari, a poginuli vukovarski branitelj Stjepan Vusić iz Jerovca bio je pripadnik Policijske postaje Varaždin.

Sveukupno 31 pripadnik Policijske postaje Ivanec je preživio torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana - zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, potom Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk.

Uz režisera filma, projekciji u Ivancu će nazočiti hrvatski branitelji, zatočenici srpskih koncentracijskih logora među kojima ih je mnogo iz šireg ivanečkog kraja, a oni će se i predstaviti publici po završetku filma.

Nastupit će i Tamburaški sastav Biseri, sastavljen od hrvatskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora, koji će na početku izvesti hrvatsku himnu "Lijepa naša", te na kraju još dvije prigodne kompozicije.

Ulaz na projekciju je slobodan.

GDRNL_plakat_IVANEC_1000.jpg