Još jedan grad u Varaždinskoj županiji dobiva hidrometeorološku mjernu stanicu

vv | 1.4.2017. u 15:28h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglava, u kojoj je još davne 1880. godine postavljena prva hidrometeorološka stanica u Hrvatskom zagorju, ponovno će imati mjernu stanicu koja će svakog dana bilježiti podatke o vremenu u tom gradu.

Hidrometeorološku stanicu Lepoglava će ponovno dobiti zahvaljujući projektu Državnog hidrometeorološkog zavoda u okviru kojeg će biti postavljeno novih 450 mjernih stanica diljem Hrvatske. Jedna od njih je i buduća stanica u Lepoglavi, koja će svakog dana, u razmacima od 10 minuta, Državnom hidrometeorološkom zavodu javljati podatke o temperaturi, vlazi, tlaku, vjetru, količinu oborina i visini snijega. Tim će se podacima puniti baza te na osnovu njih raditi modeli i izračuni te u konačnici vremenska prognoza koja će, zahvaljujući brojnim podacima s različitih  lokacija, biti preciznija.

Ne samo prognoza, već i navedene informacije o vremenu koje bilježi mjerna stanica, trebale bi putem internet servisa i mobilnih uređaja biti dostupne i građanima.

S namjerom utvrđivanja najpovoljnije lokacije za postavljanje mjeren stanice, Lepoglavu su posjetili stručnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda te u pratnji zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača obišli lokacije koje im je predložio Grad Lepoglava. Uglavnom se radi o zemljištu u gradskom vlasništvu za koje je bilo potrebno utvrditi zadovoljava li konfiguracijom i položajem specifične uvjete za postavljanje mjerne stanice i mjerenja svih traženih parametara za dobivanje preciznih podataka o vremenu. Najpovoljnijim lokacijama pokazale su se one na području poduzetničke zone i njene okolice.
Inače, troškove postavljanja mjerne stanice pokriva Državni hidrometeorološki zavod kroz projekt "Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj", nazvan Metmonic. Projekt je vrijedan oko 40-ak milijuna kuna, a financira se sredstvima Europske unije.

Trenutno se vezano za projekt provodi utvrđivanje mogućih lokacija na području cijele Hrvatske nakon čega će se krenuti i s postavljanjem samih stanica.  S tim bi se moglo krenuti za otprilike godinu dana, no zbog složenog procesa javne nabave nemoguće je utvrditi točno vrijeme realizacije projekta. No, vjeruje se da bi i mjerna stanica u Lepoglavi mogla proraditi tijekom 2018. godine.