Jenkač: Zločini koji su se dogodili početkom 90-ih, ali i prije 70-ak godina, jednaka su vrsta zločina

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.5.2019. u 16:10h | Objavljeno u Našim krajem

U zajedničkoj organizaciji Grada Novog Marofa i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u subotu, 25. svibnja, održana je komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu, spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima.

Tom je prigodom pater Nikola Šantek iz župe Novi Marof služio svetu misu nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve. Vijence je u ime Grada položio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač sa zamjenikom Ivicom Šantekom te potpredsjednicima Gradskog vijeća Zvonkom Puškadijom i Mirom Sabolićem. Svijeće su zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Novog Marofa.

Obraćajući se nakon mise okupljenima, gradonačelnik Jenkač je naglasio da je ovo prilika da se prisjetimo nemilih događaja, s obzirom da se u šumama Novog Marofa nalazi devet jama u koje su bačeni zarobljenici, pripadnici vojske i civila koji su se vraćali kućama ili koji su pokupljeni na svojim kućnim adresama po završetku Drugog svjetskog rata. Kazao je da su se osim na ovom mjestu ubojstva događala i drugdje.

– Tu valja spomenuti zatvor u Novom Marofu, koji se nalazio u sklopu današnje bolnice gdje su se također događala ubojstva, a bio je i sabirno mjesto s kojeg su zarobljenici odvoženi u ove šume gdje su smaknuti. Na području Novog Marofa je značajno još jedno stratište, a to je mjesto Matušini gdje je 1947. godine ubijeno 5 mještana, koji su navodno pjevali neke pjesme i njih je OZNA na kućnom pragu ubila i bacila ih u šikaru – kazao je Jenkač dodajući da je ovo način da se svi zajedno prisjetimo i njih i svih žrtava Domovinskog rata koji su poginuli od zvijezde petokrake.

– Nju ovih dana vidimo da se ponovno vijori po Hrvatskoj. Zločini koji su se dogodili početkom devedesetih nad hrvatskim narodom, ali i prije 70-ak godina, jednaka su vrsta zločina. Zbog toga se trebamo prisjećati svih žrtava kako se u budućnosti to više nikada ne bi ponovilo – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Označeno u