Jenkač: Ove godine u rekonstrukciju javne rasvjete ulažemo milijunske iznose

J.Š./Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 18:02h | Objavljeno u Našim krajem

Gradu Novom Marofu odobreno je sufinanciranje rekonstrukcije javne rasvjete dijela naselja Novi Marof – dio Štuk, a odluku je novomarofskom gradonačelniku Siniši Jenkaču u petak, 31. svibnja, uručio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Projekt je Grad prijavio na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u ovoj godini.

– Odobreno je sufinanciranje prve faze rekonstrukcije kojom je predviđena izgradnja kandelaberske LED javne rasvjete. Radi se o sveukupno 70 kandelabera s LED svjetiljkama, a rekonstrukcija će obuhvatiti ulice Ivana Kukuljevića, Vladimira Nazora, Nikole Šubića Zrinskog, Kratku ulicu, dio Ulice Matije Gupca, dio Ulice kralja Tomislava, Ulicu Mirka Račkog i Odvojak ulice Mirka Račkog – pojasnio je gradonačelnik Siniša Jenkač.
Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.611.800 kuna s PDV-om, a Ministarstvo graditeljstva u sufinanciranju sudjeluje s 270.000 kuna. Prema najavama Jenkača slijedeće godine slijedi i nastavak uređenja javne rasvjete u tom dijelu Novog Marofa.

– Ovo je samo dio investicija i projekata koji se ulažu u javnu rasvjetu. Ove ćemo godine mijenjati rasvjetna tijela uz glavnu cestu kroz Novi Marof od rotora do tvrtke Knauf Insulation. Radi se o približnom iznosu većem od 700 tisuća kuna. Rekonstrukcija i poboljšanje rasvjete uz naše glavne prometnice znači i bolju vidljivost, a samim time i veću sigurnost u prometu – kazao je Jenkač te dodao da nije zanemariva ni ušteda u potrošnji električne energije.

– Uštede koje postižemo podrazumijevaju da više sredstava u proračunu ostaje za naše druge potrebe poput obrazovanja, udruga ili za druge projekte kojima dalje podižemo standarde života u našem Novom Marofu – zaključio je Jenkač.
Ujedno je najavio i izgradnju kandelaberske javne rasvjete na potezu Mađarevo-Novi Marof te od rotora u Novom Marofu do Donjeg Makojišća (Cifrekov brijeg).

– Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je odluke o sufinanciranju komunalnih projekata. U Varaždinskoj županiji dodijeljeno je najviše sredstava, 6,5 milijuna kuna, za asfaltiranje cesta, javnu rasvjetu, uređenje groblja i druge potrebe koje su iskazale općine i gradovi. Slušali smo općine i gradove, prihvatili njihove projekte, a nismo mi iz Zagreba diktirali što se mora raditi. Vjerujem da je to najbolji način jer načelnici i gradonačelnici najbolje znaju što treba građanima u njihovim jedinicama lokalne samouprave – izjavio je potpredsjednik Vlade Štromar.