Jenkač na Gradskom vijeću: Ova će godina biti kruna prijašnjih priprema projekata Foto: Grad Novi Marof

Jenkač na Gradskom vijeću: Ova će godina biti kruna prijašnjih priprema projekata

Varaždinske vijesti | 19.6.2019. u 08:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U 2018. godini Grad Novi Marof ostvario je 33.577.548,88 kuna prihoda i 28.947.777,97 kuna rashoda, odnosno višak od 4.629.770,91 kunu.

Izvršenje proračuna za 2018. godinu bilo je na dnevnom redu Gradskog vijeća Novog Marofa, održane u utorak, 18. lipnja. Za gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture u prošloj godini utrošeno je 4,7 milijuna kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture 3,8 milijuna.

novi_marof_vijece_01.JPG

Gradonačelnik Siniša Jenkač istaknuo je da je poslovanje bilo više nego odlično.

– Prošle smo godine pokrili manjak od 2,2 milijuna kuna kuna i još uvijek smo izašli s viškom u proračunu od 4 milijuna kuna. Stvar je u pripremi za velike projekte kao što je reciklažno dvorište, dogradnja dječjeg vrtića, obnova dječjeg vrtića i domova gdje mi moramo sufinancirati jedan značajan dio. Moramo imati pripremljene novce da ne bi ulazili u zaduženja. Racionalno smo trošili i ipak smo ostvarili sve programe i projekte koje smo si zacrtali u 2018. godini – rekao je gradonačelnik.

novi_marof_vijece_04.JPG

Uz izvršenje prošlogodišnjeg, na dnevnom je redu bio i tehnički rebalans ovogodišnjeg proračuna. Tako je proračun povećan za 880.000 kuna i sada iznosi 79.868.000 kuna. Također su izmijenjeni programi građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Ukupna sredstva za građenje nešto su smanjena jer se neće realizirati sve investicije tijekom 2019. godine te sredstva sada iznose 28.717.000 kuna, a sredstva za održavanja su povećana u dijelu za nerazvrstane ceste i javnu rasvjetu te sada iznose 3,5 milijuna kuna.

Na dnevnom redu je bilo i izvješće o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine. Spomenut je nastavak gradnje kanalizacije u Grani, Možđencu, Donjem i Gornjem Makojišću, izrada projektne dokumentacije za Aglomeraciju Novi Marof, nastavak gradnje nogostupa uz županijsku cestu u Grani, priprema gradnje istočne obilaznice, radovi na nerazvrstanim cestama, među kojima je i sanacija klizišta u Strmcu, zatim nastavak rekonstrukcije javne rasvjete, sanacija odlagališta neopasnog otpada Čret i gradnja reciklažnog dvorišta, prva faza uređenja groblja u Novom Marofu, kao i rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića, adaptacija društvenih domova, gradnja Centra za socijalnu skrb. Jenkač je najavio da će ova godina biti kruna prijašnjih priprema projekata.

– U protekle tri, četiri godine pripremali smo sve projekte i to dugo traje, ali s obzirom na veličinu projekta to je i razumljivo – kazao je gradonačelnik.

novi_marof_vijece_06.JPG

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća bile su i informacije o otkupu zemljišta u poduzetničkim zonama Oštrice i Možđenec te u Zoni kod Autobusnog kolodvora, zatim na lokaciji budućeg Sportsko-rekreacijskog centra i na lokaciji groblja u Novom Marofu.

– Prošle godine donijeli smo prostorni plan i definirali dvije nove zone i radimo na tome da otkupljujemo zemljišta da bi mogli zone okrupniti i zaokružiti čitavu priču. Istovremeno radimo otkup zemljišta za infrastrukturu, krećemo i sa sportskim parkom i otkupom zemljišta i ono što je najvažnije, otkupom zemljišta za prilaznu i pristupnu cestu za sportski park. To je pokazatelj da to nisu samo želje i pusti snovi nego mi uz idejne projekte već radimo na kompletnoj infrastrukturi. To će trajati jer to nije jednostavan proces, no procesi su pokrenuti i polako idu prema završnom činu i izgradnji – rekao je gradonačelnik koji je naglasio i da je izmjena detaljnog urbanističkog plana još jedna velika stvar za Novi Marof.

– On se nije mijenjao od 1987. godine i to je također, uz sve ove aktivnosti otkupa zemljišta, jedan važan strateški dokument koji definira daljnji razvoj Novog Marofa – zaključio je Jenkač.

Dodajmo da je članom Gradskog vijeća Novog Marofa postao Dražen Crni s liste SDP-a i HNS-a koji je nakon lokalnih izbora 2017. godine svoj mandat bio stavio u mirovanje. Do ove sjednice u Gradskom ga je vijeću mijenjao Ivica Čunović.

novi_marof_vijece_02.JPG

novi_marof_vijece_03.JPG

novi_marof_vijece_05.JPG