Javna debata u Novom Marofu: Boljim informiranjem i edukacijom protiv euroskepticizma Foto: LAG Prizag

Javna debata u Novom Marofu: Boljim informiranjem i edukacijom protiv euroskepticizma

Varaždinske vijesti | 15.3.2019. u 08:14h | Objavljeno u Našim krajem

Posljednji međunarodni susret u sklopu projekta "Male općine protiv euroskepticizma" održan je 8. i 9. ožujka u Novom Marofu, a okupio je više od 100 sudionika s domaćeg i inozemnog područja.

Projekt, kojeg provodi 15 partnerskih organizacija iz devet zemalja, ima za cilj ispitati stavove građana o Europskoj uniji te otkriti što dovodi do euroskepticizma i kako na njega utjecati. Kroz četiri javne debate prikupljeni su korisni rezultati te prezentirani na završnoj konferenciji pod organizacijom vodećeg partnera, Lokalne akcijske grupe Prigorje-Zagorje (PRIZAG).

lag_prizag_novi_marof_01.jpg

Prvi dan, 8. ožujka, započeo je uvodnim obraćanjem predsjednice LAG-a PRIZAG Nevenke Benjak. U nastavku dana održana je grupna diskusija o rezultatima projekta te definirani prijedlozi za Europsku uniju s ciljem poticanja eurooptimizma. Tijekom dana u posjet su došli učenici Srednje škole Novi Marof kako bi se pobliže upoznali s EU projektima te važnosti uključivanja u demokratske procese.

Drugi dan, 9. ožujka, održana je konferencija pod nazivom “Proširite riječ“ na kojoj su sudjelovali brojni gosti s pozitivnim primjerima prakse. Prisutne su pozdravili gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te predsjednica LAG-a PRIZAG Nevenka Benjak. Rezultate projekta prezentirala je voditeljica projekta Jasmina Bočkaj, nakon čega je održana kratka diskusija.  O primjerima dobre prakse izlagali su načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić, predstavnik udruge Mladi za Marof Dario Žmegač te predstavnica Kontakt točke programa Europa za građane 2014-2020 Željka Markulin.

lag_prizag_novi_marof_02.jpg

- Europska unija je snažna, ali djeluje kao politički koncept. Kako politika uglavnom radi za sebe, a ne za građane, stvara se jaz između te dvije skupine. Uz utjecaj slabe informiranosti, negativnih vijesti i kriza u gospodarstvu javlja se euroskepticizam kod građana. Ta se pojava može smanjiti boljim informiranjem građana o Europskoj uniji i tome što ona predstavlja, organiziranjem događaja, edukacijom od malih nogu, poticanjem tolerancije te uključivanjem u donošenje odluka. Pored vladajućih, koji moraju više slušati, tu su i građani koji moraju pokazati veći interes za politiku i ono što se dešava u društvu. Uz bolju komunikaciju i suradnju zajedno možemo utjecati na lokalnu zajednicu u kojoj živimo - zaključak je do kojeg su zajedničkim ulaganjem kroz javne debate došli sudionici susreta.

Projekt "Male općine protiv euroskepticizma" provodi Lokalna akcijska grupa Prigorje-Zagorje u suradnji s inozemnim partnerima (9 zemalja, 15 partnera). S hrvatske strane sudjeluju općine Breznički Hum, Breznica, Gornja Rijeka i udruga Mladi za Marof, dok LAG PRIZAG u projektu djeluje kao predstavnik Grada Novog Marofa. Od početka projekta održane su četiri debate na temu euroskepticizma, i to u Portugalu, Rumunjskoj, Makedoniji i Sloveniji.

lag_prizag_novi_marof_03.jpg

lag_prizag_novi_marof_04.jpg

lag_prizag_novi_marof_05.jpg

lag_prizag_novi_marof_06.jpg

lag_prizag_novi_marof_07.jpg

lag_prizag_novi_marof_08.jpg

lag_prizag_novi_marof_09.jpg

lag_prizag_novi_marof_10.jpg