Ivanečkim udrugama "Ivanečko sunce" i "Peharček" 20.000 kuna za projekte Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Ivanečkim udrugama "Ivanečko sunce" i "Peharček" 20.000 kuna za projekte

Varaždinske vijesti | 9.7.2017. u 11:21h | Objavljeno u Našim krajem

Zahvaljujući Projektnom uredu Grada Ivanca za EU fondove, čiji su zaposlenici projekte pojedinih udruga kandidirali na razne natječaje, proteklih dana dvije donacije posebno su razveselile članove Udruge vinogradara i vinara Peharček i Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Ivanečko sunce.

Projekt pod nazivom „Zbrinjava educirano“, koji je za Peharček napisao i aplicirao Projektni ured, našao se gotovo pri vrhu rang ljestvice odobrenih projekata na natječaju „Naš doprinos zajednici“ Regionalne zaklade za lokalni razvoj “Zamah”, čijim se sredstvima na godišnjoj razini financira 30 ponajboljih građanskih akcija u Hrvatskoj. Udruga Peharček dobila je za svoj projekt 10.000 kuna što je bio najveći iznos koji se po navedenom natječaju mogao ostvariti.

Kontejneri vakuumski zatvoreni

Udruga će dobivenim sredstvima nabaviti dva kontejnera u koje će vinogradari, ratari i vrtlari moći odložiti ambalažu od pesticida, fungicida i insekticida za tretiranje vinograda i drugih poljoprivrednih kultura. Riječ je o kontejnerima zapremnine 700 litara koji su vakuumski zatvoreni i ne ispuštaju mirise ili sadržaj u okoliš. Projektom su udruzi osigurana i sredstva za stručno enološko predavanje početkom rujna.

- Ovo je prvi put da je naša udruga ostvarila sredstva prijavom projekta na jedan od natječaja. Mi smo došli s idejom, a Projektni ured je odradio sve za nas. Iskustvo je odlično i svakako ćemo po istom principu i ubuduće nastaviti s prijavom drugih projekata - poručio je Dragutin Mesec, predsjednik Udruge Peharček.

Kontejneri će se postaviti na dvije vinogradarski najfrekventnije lokacije na području Ivanca (Sinovske i Vrhi).

Naučit će tkati...

Zaslugom Projektnog ureda Ivanečkom suncu stigla je donacija HEP-a od 10.000 kuna, za projekt nazvan „(Ne)spretnim rukama do čuvanja tradicije“. Time će se udruzi omogućiti kupovina jednostavnije varijante tkalačkog stana na kojemu će 20-ak članova izrađivati razne tekstilne predmete s motivima zagorskog kraja. Rad na tkalačkom stanu odličan je za korisnike jer pomaže u koordinaciji oka i ruku te pripomaže poboljšanju motoričkih sposobnosti. Radionice tkanja će za korisnike nekoliko puta tjedno voditi izučeni tkalac.

Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove za sve ivanečke udruge projektne prijave radi besplatno, a Grad time direktno omogućava udrugama da njihovi kvalitetni projekti budu sufinancirani bespovratnim sredstvima.