Ivanečki rudarski dani 2018.: Iskujte svoj novčić sreće

vv / tz ivanca | 23.6.2018. u 09:39h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja Dana grada Ivanca,  TZ grada Ivanca u suradnji s Gradom Ivancem i udrugom Ivanečki vitezovi priređuje danas niz događanja na prostoru Stare tržnice, kojima će obilježiti Ivanečke rudarske dane.

-Program se temelji na srednjevjekovnoj tradiciji i sponi, koja je bila prisutna između rudara, vitezova i obrtništva, a kasnije planinara, veli Boris Jagetić Daraboš, koji posebno izdvaja kovanje prvog Planinarskog novčića.

Program počinje u 10 sati, podizanjem rudarsko-viteškog tabora, nakon čega slijedi prikaz     rudarskih aktivnosti oko pronalaska rudače i njihove dopreme u košarama. Posjetitelji će moći vidjeti i taljenje rudače na vatri u starinskim posudama, a zatim lijevanje rudače u kalupe te izradu gotovih odljevnih komada za kovanje novca.             

Moći će se vidjeti i obilazak poslovođa sa stražom te nadgledanje kvalitete radova,  kao i posjet, kontrola rudnika i kovnice od strane Barbare Celjske. Bit će uprizorena i pobuna u rudniku i borbi. Također će se moći vidjeti Crna kraljica.

-Povodom  120. obljetnice planinarstva u Ivancu, na ovogodišnjim Ivanečkim rudarskim danima i Danima grada Ivanca bit će iskovan prvi povijesni prigodni planinarski novčić u Hrvatskoj i Europi. Novčić služi za siguran obilazak planine Ivančice, a bit će to i prilika da posjetitelji sami iskuju svoj novčić sreće, veli direktor TZ grada Ivanca, dodajući da će se za izradu novčića izraditi alati s gravurom tako da isti bude novi svojevrsni suvenir.

Na  štandovima TZ grada Ivanca i udruge Ivanečki vitezovi bit će izloženi proizvodi i suveniri.

- Svi posjetitelji imat će danas priliku opskrbiti se s nedavno tiskanim knjigama „Ivanečki mlinovi“ i „Knjiga rudarske i viteške mudrosti“ po promotivnim cijenama. Također bit će tu  i prigodne tiskovine vezane uz 120. obljetnicu planinarstva i održavanje Dana hrvatskih planinara,  kao i besplatne tiskane karte turističke šetnice uz ostale promotivne materijale, najavljuje Boris Jagetić Daraboš te podsjeća da je u četvrtak već promoviran prigodni poštanski žig uz 120. obljetnica planinarstva u Ivancu ( 21. Lipnja), a sutra će i povodom Dana hrvatskih planinara, a isto tako promovirane su prigodne tiskovine (omotnica, razglednica, dopisnica, Cindarella-pepeljuga).

Od_rudarenja_do_kovanja_novčića_Foto_Zdenko_Horvat.JPG