Horvatsko: Grad Ivanec uključuje se u rješavanje problema peradarske farme Foto: Grad Ivanec

Horvatsko: Grad Ivanec uključuje se u rješavanje problema peradarske farme

Varaždinske vijesti | 12.1.2018. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi pomogli mještanima Horvatskog, koji su se ivanečkoj gradskoj upravi obratili dramatičnim apelom, Grad Ivanec će se u okviru svih svojih mogućnosti uključiti u rješavanje problema koji, kako ističu, uništava kvalitetu života mještana toga kraja, a to su nepodnošljiv smrad te emisija prašine i onečišćujućih čestica s obližnje peradarske farme.

>> FOTO Prosvjed mještana Horvatskog: Imamo li mi pravo na čisti zrak?

To je glavna poruka koju je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić uputio sudionicima Zbora građana Mjesnog odbora Horvatsko koji je u četvrtak, 11. siječnja, održanom u Hotelu Orion. Kako navode iz Grada Ivanca, s obzirom na opravdanu sumnju u to da vlasnik farme nije ispoštivao sve zakonom propisane tehničko-tehnološke uvjete kao i uvjete zaštite okoliša koji reguliraju rad dvaju peradarnika ukupnog kapaciteta 49.000 brojlera, a koji se nalaze gotovo u samom naselju, Grad će odmah od svih mjerodavnih službi i inspekcija o tome zatražiti ponovno detaljno očitovanje, uključujući i ono vezano uz obvezu ugradnje filtra koja mu je bila propisana 2014. godine.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-2.JPG

- Građane, koji redom tvrde isto – da im je zbog smrada život nepodnošljiv, da im je zbog mikročestica (perja, prašine) zdravlje ugroženo, da su im cijene nekretnina obezvrijeđene, da ih život u takvom stanju već desetak godina "lomi" psihički i mentalno te da je raspoloženje takvo da prijeti eskalacijom, Grad shvaća vrlo ozbiljno. Stoga će hitno nadležnim inspekcijskim službama uputiti oštrije intonirano pismo te zatražiti aktiviranje svih instrumenata u cilju zaštite kvalitete života i zdravlja mještana Horvatskog - napominju iz Grada Ivanca.

Također, Grad je spreman o vlastitom trošku od licenciranih tvrtki (u Hrvatskoj postoje samo dvije takve tvrtke) naručiti iznimno skupa mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zrak iz peradarnika te u postupak mjerenja (lokacije, nadzor) uključiti same građane, koji najbolje znaju u kojim terminima, gdje i u koje doba dana se najviše osjeća smrad.

- Grad Ivanec nije imao nikakvih ovlasti u postupku otvaranja farme. Nije izdavao nikakve dozvole, čak niti nije bio stranka u postupku. Rješenja su izdavali županijski uredi, a kontrole i mjerenja obavljaju nadzorna inspekcijska tijela. Ni jedni ni drugi nisu u ingerenciji Grada. Da jesu, Horvatsko se danas s ovim problemima sigurno ne bi suočavalo. Međutim, sve što je navedeno jedini je legalan i ispravan način na koji se Grad može uključiti u rješavanje ove problematike te dobiti službene rezultate i pokazatelje temeljem kojih će se moći poduzeti daljnje mjere, bilo u pravcu modernizacije, bilo u pravcu izmještanja ili zatvaranja farme – naglasio je Batinić.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-1.JPG

Sve drugo, uključujući i izjave pojedinih mještana kojima je "voda došla do grla" pa prijete blokadom ceste prema farmi i drugim mjerama, bilo bi, žargonski rečeno, "lomljenje preko koljena", a tako nešto, napominje Batinić, nije dopušteno u pravnoj državi.

S obzirom na izjave mještana, koji su (većinom) kazali kako im nije u cilju zatvaranje farme i gašenje proizvodnje te se požalili kako u proteklih 10 godina vlasnika nijednom nisu uspjeli privoljeti da zajedno sjednu i dogovorno dođu do rješenja koje bi im omogućilo suživot, gradonačelnik se obvezao da će vlasnika osobno pozvati na razgovor.

Unatoč tomu što ovakav pristup nije u potpunosti zadovoljio manji dio građana, većina ih je ocijenila da uključivanje Grada Ivanca predstavlja "tri koraka naprijed" u pravcu rješavanja navedene problematike i da će zajedno sigurno moći učiniti više.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-3.JPG