Horvatsko: Grad Ivanec uključuje se u rješavanje problema peradarske farme

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Horvatsko: Grad Ivanec uključuje se u rješavanje problema peradarske farme Foto: Grad Ivanec

Kako bi pomogli mještanima Horvatskog, koji su se ivanečkoj gradskoj upravi obratili dramatičnim apelom, Grad Ivanec će se u okviru svih svojih mogućnosti uključiti u rješavanje problema koji, kako ističu, uništava kvalitetu života mještana toga kraja, a to su nepodnošljiv smrad te emisija prašine i onečišćujućih čestica s obližnje peradarske farme.

>> FOTO Prosvjed mještana Horvatskog: Imamo li mi pravo na čisti zrak?

To je glavna poruka koju je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić uputio sudionicima Zbora građana Mjesnog odbora Horvatsko koji je u četvrtak, 11. siječnja, održanom u Hotelu Orion. Kako navode iz Grada Ivanca, s obzirom na opravdanu sumnju u to da vlasnik farme nije ispoštivao sve zakonom propisane tehničko-tehnološke uvjete kao i uvjete zaštite okoliša koji reguliraju rad dvaju peradarnika ukupnog kapaciteta 49.000 brojlera, a koji se nalaze gotovo u samom naselju, Grad će odmah od svih mjerodavnih službi i inspekcija o tome zatražiti ponovno detaljno očitovanje, uključujući i ono vezano uz obvezu ugradnje filtra koja mu je bila propisana 2014. godine.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-2.JPG

- Građane, koji redom tvrde isto – da im je zbog smrada život nepodnošljiv, da im je zbog mikročestica (perja, prašine) zdravlje ugroženo, da su im cijene nekretnina obezvrijeđene, da ih život u takvom stanju već desetak godina "lomi" psihički i mentalno te da je raspoloženje takvo da prijeti eskalacijom, Grad shvaća vrlo ozbiljno. Stoga će hitno nadležnim inspekcijskim službama uputiti oštrije intonirano pismo te zatražiti aktiviranje svih instrumenata u cilju zaštite kvalitete života i zdravlja mještana Horvatskog - napominju iz Grada Ivanca.

Također, Grad je spreman o vlastitom trošku od licenciranih tvrtki (u Hrvatskoj postoje samo dvije takve tvrtke) naručiti iznimno skupa mjerenja emisije onečišćujućih tvari u zrak iz peradarnika te u postupak mjerenja (lokacije, nadzor) uključiti same građane, koji najbolje znaju u kojim terminima, gdje i u koje doba dana se najviše osjeća smrad.

- Grad Ivanec nije imao nikakvih ovlasti u postupku otvaranja farme. Nije izdavao nikakve dozvole, čak niti nije bio stranka u postupku. Rješenja su izdavali županijski uredi, a kontrole i mjerenja obavljaju nadzorna inspekcijska tijela. Ni jedni ni drugi nisu u ingerenciji Grada. Da jesu, Horvatsko se danas s ovim problemima sigurno ne bi suočavalo. Međutim, sve što je navedeno jedini je legalan i ispravan način na koji se Grad može uključiti u rješavanje ove problematike te dobiti službene rezultate i pokazatelje temeljem kojih će se moći poduzeti daljnje mjere, bilo u pravcu modernizacije, bilo u pravcu izmještanja ili zatvaranja farme – naglasio je Batinić.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-1.JPG

Sve drugo, uključujući i izjave pojedinih mještana kojima je "voda došla do grla" pa prijete blokadom ceste prema farmi i drugim mjerama, bilo bi, žargonski rečeno, "lomljenje preko koljena", a tako nešto, napominje Batinić, nije dopušteno u pravnoj državi.

S obzirom na izjave mještana, koji su (većinom) kazali kako im nije u cilju zatvaranje farme i gašenje proizvodnje te se požalili kako u proteklih 10 godina vlasnika nijednom nisu uspjeli privoljeti da zajedno sjednu i dogovorno dođu do rješenja koje bi im omogućilo suživot, gradonačelnik se obvezao da će vlasnika osobno pozvati na razgovor.

Unatoč tomu što ovakav pristup nije u potpunosti zadovoljio manji dio građana, većina ih je ocijenila da uključivanje Grada Ivanca predstavlja "tri koraka naprijed" u pravcu rješavanja navedene problematike i da će zajedno sigurno moći učiniti više.

ivanec-zbor-gradjana-horvatsko-3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.