GV Varaždinskih Toplica donijelo proračun za ovu godinu od 14 milijuna kuna

| 7.7.2017. u 11:51h | Objavljeno u Našim krajem

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća novo je vodstvo s gradonačelnicom Dragicom Ratković jučer donijelo, većinom glasova vijećnika, u Varaždinskim Toplicama proračun za 2017. godinu u iznosu od 14.491.000 kuna.

Iako su neki vijećnici negodovali i predlagali druge ideje i projekte kao značajnije, u prijedlogu proračuna za 2017. godinu predviđena je izgradnja i rekonstrukcija cesta i prometnih površina u iznosu od 610.000 kuna. U tom planu predviđeno je sufinanciranje ŽUC-u 150.000 kuna za proširenje ceste u poduzetničkoj zoni prema Škarniku.

Planirano je uređenje stepeništa u ulici Perivoj Marije Ružičke Strozzi u iznosu od 260.000 kuna od čega Grad Varaždinske Toplice očekuje 220.000 kuna potpore preko EU sredstava od Lokalne akcijske grupe “Izvor”.

Planirano je asfaltiranje i uređenje javne površine ispred crkve u Svibovcu. Nadalje, što se tiče projekta izgradnje grobne kuće u Rukljevini, planirana je investicija, odnosno troškovi u iznosu od 600.000 kuna za nastavak i završetak izgradnje te grobne kuće u Rukljevini.

Predračuni odnosno troškovnici kojima grad raspolaže su na znatno veći iznos, ali s obzirom na situaciju i novčana sredstva koja se mogu izdvojiti, nada se gradonačelnica kao predlagačica ovog proračuna da će u tim nekim okvirima uspjeti i napraviti veći dio mrtvačnice, a možda i završtiti dok je oprema druga stvar.

Što se tiče rekonstrukcije i proširenja javne rasvjete ove se godine proračunom samo planira pokriti trošak koji je nastao zbog izrade projekta za Trpimirovu ulicu te se planira proširenje i uvođenje javne rasvjete u ulici Prolaz Zlate Šufflay u Varaždinskim Toplicama te bi se taj projekt realizirao za kojim 25.000 do 30.000 kuna.

S obzirom da Grad posjeduje i ima gotovu projektu dokumentaciju za javnu rasvjetu u proračunu je predviđena i mogućnost realizacije iste u Trpimirovoj ulici, Vrbicama, Vrtlinovcu i Tuhovcu, ako se ukaže prilika.

Za projekt autobusnog kolodvora predviđa se samo plaćanje projektne dokumentacije koja je već naručena ranijih godina u iznosu od 65.000 kuna.

U proračunu je također predviđena i adaptacija društvenih domova pa je u proračunu spomenut društveni dom u Lovrentovcu te se planira urediti krovište na društvenom domu u Tuhovcu za što je predviđeno oko 150.000 kuna.

Za reciklažno dvorište predviđa se proračunom investicija od oko 2.000.000 kuna te je to investicija koja bi započela i završila ove godine uz potporu sredstava bilo iz Ministarstva zaštite i okoliša ili uz pomoć EU sredstava, a odnosi se na građevinske radove i nabavu opreme.

Što se tiče dječjeg vrtića proračunom je predviđeno samo plaćanje vodenog doprinosa pa budući da taj projekt nije uvršten u proračun izazvao je negodovanje pojedinih vijećnika. Na to je gradonačelnica Ratković rekla da je, iako postoji građevinska dozvola koju je prošli saziv GV ishodovao, problem vrlo visoka cijena projekta koja se procijenjuje na oko 13 milijuna kuna u što nije ni uključena oprema.

Na kraju, proračunom su obuhvaćeni i projekti opremanja knjižnice za što je još prošle godine podnijeta prijava na natječaj Ministarstva kulture te su odobrena sredstva od 100.000 kuna, a kako bi se povukla ta sredstva gradonačelnica je predložila nabavku opreme. Isto tako, proračunom su predviđena i ulaganjau cikloturističku infrastrukturu gdje je Ministarstvo turizma odobrilo 108.000 kuna za projekt postavljanja vidikovca i solarne klupe.