Grad Lepoglava postao članom mreže Kreativnih gradova Hrvatske

| 9.3.2019. u 10:15h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Kastav bio je domaćin 4. sastanka mreže Kreativnih gradova Hrvatske na kojem je, uz mnoštvo tema jedna od važnijih bila ona o primanju Grada Lepoglave u punopravno članstvo mreže.

Sastanku je ispred Grada Lepoglave nazočio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je prezentirao aktivnosti grada u dijelu kulture i kulturnih politika, a nije skrivao zadovoljstvo nakon što je Grad Lepoglava jednoglasno prihvaćen u članstvo mreže Kreativnih gradova Hrvatske.

- Iznimno mi je drago da smo još jednom potvrdili kako i mali gradovi poput Lepoglave imaju brojne kulturne blagodati koje drugi prepoznaju. Baština nam je vrlo visoko na listi prioriteta promocije grada, naša čipka je nešto što spaja čipkarska središta i narode unutar Europe, ali nam je jako važno učiti od pametnijih od nas, gledati na koji način putem čipke možemo povezivati još konkretnije, prvenstveno naše građane i organizacije u kulturi koje mogu upravo kroz taj jedan dinamičniji oblik partnerstva stvarati i kreirati dobre stvari u svojim zajednicama – ističe Kovač.

Na sastanku su se također tražili odgovori na pitanja kako prepoznati ključne vrijednosti koje će na najbolji i prepoznatljiv način izraziti duh jednoga grada i njegovih građana? Kako formulirati esenciju identiteta grada? Mnogi gradovi, osobito manji, nemaju prepoznatljiv i jasan identitet, a sami građani često nedovoljno poznaju sredinu u kojoj žive i ne osjećaju je kao svoju, pa onda i slika koju o pojedinom gradu stječu posjetitelji i turisti nije upečatljiva koliko bi trebala i mogla biti.

Prepoznajući ključne probleme i potrebe, kao i vrlo zanimljiva iskustva gradova koji to uspješno rade, članovi mreže KGH izdvojili su sustavan i kvalitetan pristup brendingu kao središnju temu plana aktivnosti za 2019. godinu. Želja je da se uspostave učinkoviti sustavi razmjene iskustava, međusobnog savjetovanja, koordinacije zajedničkih projekata, odabira razvojno relevantnih projekata, te stručne verifikacije programa i sadržaja, a podržana je i zamisao uspostave nezavisnog 'letećeg odreda' koji će na terenu moći pružiti stručnu pomoć.

Otvorene su i teme novih modela financiranja projekata u kulturnim i kreativnim djelatnostima, kao primjerice razni oblici privatnih malih ulaganja u gradske kulturne i kreativne industrije, te poslovna ulaganja u turizam kulturnog nasljeđa i jačanje investicijskog potencijala, o kojima će se detaljnije razgovarati na sljedećim sastancima.

Kreativni gradovi Hrvatske su inovativna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica i stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja.
- Poznata je činjenica da se upravo u kreativnim industrijama proizvodi i stvara sve više BDP-a, a primjer su mnogi europski gradovi koji su u jednom trenutku ostali bez klasične industrije, ali su se upravo inzistiranjem na razvoju kreativnih industrija uspjeli ponovno vratiti na gospodarsku scenu i omogućiti svojim građanima da žive kvalitetnije i ispunjenije živote – zaključio je Kovač.