FOTO Zanimljivom promocijom započela proslava Dana općine Martijanec Foto: Općina Martijanec

FOTO Zanimljivom promocijom započela proslava Dana općine Martijanec

Varaždinske vijesti | 10.11.2017. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Martijanec je proslavu ovogodišnjeg rođendana započela promoviranjem dosad malo poznatog događanja iz svoje povijesti. Naime, u Kulturno-informativnom centru je predstavljen prigodan žig i kuverta povodom 490. obljetnice smrti bana Krste I. Frankopana Brinjskog u Martijancu.

martijanec_1_-_zig_i_kuverta.JPG

Autor projekta je Ivan Ploh, član Varaždinskog kluba kolekcionara, čiji članovi filatelijom promoviraju povijesnu i kulturnu baštinu sjeverozapadne Hrvatske.

martijanec_4_-_ivan_ploh_1.JPG

- Krsto Frankapan, hrvatski velikan, borac protiv Turaka i Mlečana, umro je 27. rujna 1527. u Martijancu. Nakon bitke na Mohačkom polju 1526., gdje je poginuo Ugarsko-hrvatski kralj Ludovik II., trebalo je izabrati novog kralja. Jedan dio plemstva se zauzeo za Ferdinanda Habsburškog, a drugi za Ivana Zapolju. Krsto se priklonio Zapolji, jer mu je vratio posjede koje je Matijaš Korvin 1469. godine oduzeo njegovom ocu. U opsadi Varaždina je bio ranjen, a preminuo je u Martijancu. Prije toga borio se uspješno protiv Turaka i Mlečana, a sudjelovao je i u mohačkoj bitci. To je velikan hrvatske povijesti koji je zaslužio biti upamćen - rekao je o motivima svog odabira Ivan Ploh.

Lik Krste Frankopana je središnjica žiga, na kojemu je ime Martijanca i broj pošte, s datumom 27. rujna 2017. Na kuverti se, uz Frankopanovu sliku, nalazi i grb Općine.

- Na taj sam način želio povezati njegovu veličinu, koja može ići uz bok velikana Nikole Šubića Zrinskog i Nikole Jurišić, s općinom Martijanec u kojoj je umro. Činjenica je da ga se rijetko spominje pa je danas, unatoč svim zaslugama, gotovo pa marginaliziran. Cijeli život se borio za dom, obitelj i domovinu, a to su i danas temeljne vrijednosti hrvatskog društva – zaključio je Ivan Ploh.

Načelnik Martijanca Dražen Levak zahvalio mu je na entuzijazmu, kojim je završen projekt.

martijanec_3_-_drazen_levak.JPG

- Ovo je pionirski projekt kojim se rasvjetljavaju detalji iz bogate povijesti Martijanca. To je samo početak, a Općina će kolekcionarima pomoći u rasvjetljavanju povijesti ovoga kraja i njihovom obilježavanju u budućnosti – rekao je Levak.

Goste je pozdravio i Josip Jelenečki, mentor Ivana Ploha iz Varaždinskog kluba kolekcionara, sekcije Ludbreg. On je izrazio zadovoljstvo početkom rada Kluba u Martijancu jer, kako je rekao, Martijanec se nalazi na potezu važnih povijesnih događanja, značajnih za kolekcionare.

martijanec_5__-_josip_jelenecki_1.JPG

– Cilj je otrgnuti značajna povijesna događanja od zaborava i ostaviti pisani trag za budućnost. Predstaviti što je ovaj kraj značio u povijesti i da ima svoju budućnost – rekao je Josip Jelenečki i podsjetio da je ovo treći važni pisani trag o povijesti Martijanca. U 2015. godini je, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, napravljen otisak Stope sv. Martina, a lani je izdana Monografija o 120 godina općinskog vatrogastva.

martijanec_2_-_luka_valdec.JPG

martijanec_6_-_promocija.JPG

martijanec_7_-_promocija_2.JPG