FOTO Vinička kino dvorana premala za sve posjetitelje ovogodišnje Smotre foklora "Vinička jesen"

Varaždinske vijesti | 29.10.2018. u 08:28h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vinička kino dvorana i ove je subote bila premala za sve posjetitelje ovogodišnje Smotre foklora „Vinička jesen“.

Naime KUD “Vinica” je pod pokroviteljstvom Općine organizirao 18. Međunarodnu smotru folklora na kojoj su gostovala folklorna društva „Benedikt“ iz Svibovca Podravskog, „Bribir“ iz Bribira, „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice, „Rak“ iz slovenskog Rakeka te Volkstanzkries St Oswald bei Plankenwarth iz Austrije. Domaćine su predstavile članice ŽVS Leluja, zatim folklorna i tamburaška sekcija s prigodnom koreografijom „Vinske špelancije“ te mali folklor učenika OŠ Vinica koji je svojom spontanošću i razigranošću posebno oduševio sve prisutne.

Posjetitelji su dva sata uživali u raznolikosti pjesama i plesova kako iz različitih krajeva Hrvatske, tako i iz susjednih država.

Smotru je pozdravnim govorom otvorio načelnik Marijan Kostanjevac naglasivši kako moramo biti zahvalni kulturno-umjetničkim društvima koja s toliko entuzijazma njeguju i čuvaju kulturnu i etno baštinu od zaborava, ali i kako je velika šteta da su financiranje i opstanak tih društava prepušteni uglavnom skromnim proračunima jedinica lokalne samouprave.

Smotri su, uz brojne posjetitelje, nazočili i zastupnik Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, zamjenik župana Tomislav Paljak, zamjenica načelnika Općine Mirjana Jambriško, općinski vijećnici te predstavnici viničkih udruga.

Ovogodišnja je smotra folklora završila posebno veselo – nastupom društva iz Austrije koje je svojim plesovima i igrama oduševilo sve prisutne.

Označeno u