FOTO Veliko slavlje viničkih vatrogasaca: ponosni i hrabri već 130. godina čuvaju Vinicu od požara Foto: Krešimir Đurić

FOTO Veliko slavlje viničkih vatrogasaca: ponosni i hrabri već 130. godina čuvaju Vinicu od požara

IHR/Varaždinske vijesti | 2.6.2019. u 08:23h | Objavljeno u Našim krajem

Postrojavanjem svečanog ešalona ispred zgrade Općine i svečanom sjednicom DVD Vinica u zgradi Općine vinički vatrogasci jučer su završili proslavu velikog jubileja: 130. godina neprekidnog rada.

Riječ je o jednom od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Varaždinskoj županiji i među najstarijim seoskim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj osnovanom davne, 1889. godine.  DVD Vinica danas broji ukupno 110 članova, od čega je 30-ak djece i mladih.

- Najmlađem članu su tri, a najstarijem 91 godina. Veliku pažnju posvećujemo osposobljavanju svojih kadrova, osobito mladih na koje smo posebno ponosni – rekao je predsjednik DVD Vinica Ivica Lazar.

Proslava velikog jubileja održana je pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice. Čestitke viničkim vatrogascima stigle su sa svih strana, između ostalog uputili su ih zastupnik Anđelko Stričak, general Mladen Markač i sam načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

Obilježavanje 130. godina viničkog vatrogastva počelo je u petak evakuacijom učenika i djelatnika viničke osnovne škole, u kojoj je izbio požar. Radilo se o vježbi kojom su vinički vatrogasci pokazali da su spremni za intervencije u najtežim uvjetima. Predstavljena je i monografija „130 godina vatrogastva u Vinici“ autora Miroslava Kelemenića, dugogodišnjeg dobrovoljnog vatrogasca te tajnika DVD Vinica, zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Vinica te predsjednika Stožera civilne zaštite.  

-  Uz 100. godina DVD Vinica, kada je izgrađen novi Vatrogasni dom, izdana je spomenica. Međutim, tada su izostavljene neke važne činjenice iz povijesti DVD Vinica, a i kroz povijest se gubila građa i želio sam to sada ispraviti. Uspio sam tako pronaći prvi dokument društva, nešto poput današnjeg statuta društva, a u monografiji se može pronaći i fotografija našeg nekadašnjeg zapovjednika Marijana Dolanskog koji je predvodio vatrogasce župe Varaždin u Zagrebu na proslavi. Upravo je on tražio odcjepljenje od vatrogasnog saveza Kraljevine Jugoslavije. Riječ je o takozvanoj Dolanskovoj rezoluciji koja je na kraju prihvaćena, a riječ je o najvažnijem događaju za hrvatsko vatrogastvo – otkrio je Kelemenić na predstavljanju monografije, na kojoj su bili i unuci Marijana Dolanskog.

Kako je bilo na obilježavanju 130. rođendana DVD Vinica pogledajte u fotogaleriji.