FOTO: Uz nastup folklornih skupina i fino jelo obilježen Dan općine Breznica

| 21.7.2019. u 18:55h | Objavljeno u Našim krajem

Prošlotjednom noćnom utrkom u sklopu Otvorenog prvenstva Zagorja u motocrossu na motocross stazi u Viničnu te jučerašnjim odigranim malonogometnim turnirom u Breznici počelo je obilježavanja Dana općine Breznica koje je danas nastavljeno u Bisagu otvorenjem Sejem domaćih proizvoda i rukotvorina i svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Uz broje goste svečanosti su nazočili zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, vijećnik u Županijskoj skupštini, načelnik općine Mali Bukovec te predsjednik Županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke Darko Marković, predsjednica LAG-a „Prizag“ Nevenka Benjak, načelnik PP Novi Marof Robert Maltar te brojni načelnici okolnih općina.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorio je predsjednik općinskog vijeća Goran Brući, a načelnik općine Breznica, Stjepan Krobot podsjetio je kratkim izvješćem na odrađene i tekuće projekte. Među ostalim naglasio je da je na području Općine Breznica i dalje problem komunalna infrastruktura i to je ono glavno čime se bave. Osvrnuo se i na najvredniju investiciju u općini – dječji vrtić, investiciju od 4,5 milijuna kuna sufinanciranu iz Programa ruralnog razvija preko Ministarstva poljoprivrede i agencije za plaćanja kroz mjeru 7.4.1. s iznosom od 3,5 milijuna kuna.

- Do danas nije isplaćen predujam od 1,7 milijuna kuna, a ostatku se nadamo što prije, naravno nakon provedenih kontrola koje su kad se radi o novcu iz EU fondova rigorozne. Ovdje moram spomenuti da je predračunska odnosno procijenjena vrijednost dosta premašena jer se radilo o izmjeni projekta pošto su se propisi od 2011. godine kad samo dobili građevinsku dozvolu dosta promijenili – podsjetio je Krobot.

Dodao je da i nakon završetka gradnje i opremanja dječji vrtić uvijek ostaje teret za općinski proračun jer stvarni trošak boravka djece u vrtiću nije moguće naplatiti.

- Ovih dana završeno je i opremanje igrališta u dvorištu vrtića. Opremu za igralište sufinancirala je Varaždinska županija s 50 tisuća kuna. Opremanjem igrališta projekt vrtića konačno se privodi kraju. Bez obzira na veliku investiciju i stalan trošak mislim da nam je vrtić bio neophodan i siguran sam da smo njegovom izgradnjom roditeljima djece puno olakšali brige i probleme oko čuvanja i odgoja djece – rekao je Krobot.

Među ostalim naveo je ida ovih dana završava asfaltiranje nerazvrstanih cesta u Bisagu, Draškoviću i Podvorcu ukupne vrijednosti oko 280 tisuća kuna. Ugovoreni su i radovi na nerazvrstanim cestama Breznica Foti i Breznica Žeželj u vrijednosti oko 300 tisuća kuna na kojima radovi trebaju početi idući tjedan.

- Za sufinanciranje spomenika i ceste odobreno nam je oko 270 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvija. Osim cesta ove smo godine prema Ministarstvu gospodarstva kandidirali modernizaciju javne rasvjete kroz naselje Breznica uz državnu cestu. Investicija je vrijedna 390 tisuća kuna, a odobreno nam je 175 tisuća kuna. Natječaj je proveden, sklopljen ugovor s izvođačem i radovi počinju idući tjedan. Ovim ćemo projektom ostvariti značajnu uštedu na potrošnju energije za javnu rasvjetu čija cijena već premašuje iznos ukupne naplaćene komunalne naknade. Od komunalne infrastrukture na fondove EU prijavili smo projekt šumske ceste Jales-Vinogradec-Foti. Kako ta cesta dobrim dijelom ide prema granici s općinom Bedenica projekt je zajednički, a vrijednost mu je 280 tisuća kuna. Preko LAG-a „Prizag“ prijavili smo uređenje društvenog doma u Bisagu i rekonstrukciju parka Hrvatskih branitelja u Bisagu. Investicija je vrijedna oko 500 tisuća kuna, a sufinanciranje je oko 400 tisuća kuna. Zbrojimo li sve spomenuto radi se o ukupnoj investiciji od oko 7,5 milijuna kuna od čega iz fondova EU i naših ministarstava oko 4,5 milijuna kuna, a iz proračuna oko tri milijuna kuna. Osim svega nabrojenog odradili smo još mnogo manjih intervencija na komunalnoj infrastrukturi kao i dosta poslova vezanih uz održavanje cesta i ostalih objekata – naglasio je Krobot.

Dodao je i da osim komunalne infrastrukture redovito financiraju predškolski odgoj, a unatrag nekoliko godina svim osnovnoškolcima plaćaju bilježnice i radne bilježnice, a školama pomažu u svim projektima kada to zatraže. Roditeljima novorođene djece redovito isplaćuju nakradu od dvije tisuće kuna za prvo dijete i za svako sljedeće po tisuću kuna više. Boravak u vrtiću općina sufinancira s 900 kuna po djetetu dok roditelj plaća 800 kuna. Redovito financiraju i četiri DVD-a koja djeluju na ovom području i rad vatrogasne zajednice.

- Pomažemo i ostalim udrugama, sportskim i lovačkim društvima koliko je god moguće. Svaka kuna uložena u sve njih dobro je uložena kuna jer se na njih uvijek može računati, a odličan su promotor naše općine i cijeloga kraja. Moram i naglasiti da su svi odrađeni projekti plaćeni i da nemamo nikakvih dugova ni kredita. Naravno da bi nam bilo puno lakše da primjenom novog poreznog zakona nismo izgubili pola milijuna kuna prihoda. Jedina smo općina u Varaždinskoj županiji kojoj je porezni prihod smanjen, a po kojim kriterijima obično govorimo da to samo Bog zna, ali ovdje siguran sam ni on to ne zna. No, bez obzira na sve poteškoće uspjeli smo ostvariti sve planirano i pripremiti nove projekte. Naravno da sve ovo ne bi bilo moguće odraditi bez dobrih i marljivih suradnika. Najvažniji je svakako naš pročelnik Stjepan Šafran kojem zahvaljujem. Svaki projekt, odnosno ulaganje počinje određenim odlukama Općinskog vijeća, a većina odluka donosi se jednoglasno, što govori da među našim vijećnicima prevladava razum i pozitivno razmišljanje o potrebama naših građana pa im se na tome zahvaljujem – zaključio je Krobot.

Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća održan je i kulturno umjetnički program u kojem su se predstavile Udruge iz Općine i okolice. Tijekom trajanja manifestacije za sve mještane,izlagače i goste bila je osigurana okrjepa i ručak, za što su se pobrinuli Lovačka društva Vidra iz Breznice i Srndać iz Bisaga te Vatrogasna zajednica Općine Breznica.