FOTO: U Vidovcu položen kamen temeljac za novi vrtić, jedan od najvećih u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Vidovcu položen kamen temeljac za novi vrtić, jedan od najvećih u Hrvatskoj

| 13.5.2019. u 15:03h | Objavljeno u Našim krajem

Unatoč kiši, danas je u Vidovcu bilo veselo, a povod tom veselju bilo je svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju novog dječjeg vrtića.

Novi dječji vrtić gradi se pokraj osnovne škole, bit će površine 1.200 m2, a moći će primiti 160-ak djece, što pokriva potrebe općine Vidovec. Za njegovu je izgradnju Općina Vidovec uzela kredit od 13,5 milijuna kuna, no očekuje se i daljnja pomoć u sufinanciranju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uz dosadašnjih 1,2 milijuna kuna.

- Uz osnovnu školu koju smo izgradili 1998., ovo mi je drugi projekt kojem se posebno veselim. Čekali smo nekih šest godina od ishođenja građevinske dozvole da krenemo s tim projektom. To je jedan od najvećih vrtića u Hrvatskoj, a najveći je u Varaždinskoj županiji. Kapaciteta je za 160 djece, površine je 1.200 m2, bit će opremljen suvremenom didaktičkom opremom, a imat ćemo i novo zapošljavanje naših ljudi, novih odgajateljica, pomoćnog osoblja... Osobito me veseli lokacija uz osnovnu školu, tako da čitav odgojno-obrazovni proces imamo na jednom mjestu. Općina je podigla kredit od 13,5 milijuna kuna, ali javili smo se na natječaj Ministarstva demografije koje nam je dodijelilo 1,2 milijuna kuna. Očekujemo od ministrice i dodatnih nekoliko milijuna kuna, da završimo ovaj vrtić i da sva djeca koja su sada u vanjskim vrtićima, njih više od 100, bude zajedno s ovih 50-ak koja su u općinskom vrtiću - istaknuo je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, dodavši da će, sukladno ugovoru s izvođačem, otvorenje vrtića biti za godinu dana.

Svečanosti su prisustvovali i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, članovi vidovečkog Općinskog vijeća te brojni drugi gosti, te mališani iz Dječjeg vrtića Škrinjica, koji sada djeluje u općinskoj zgradi, tzv. staroj školi.

Prvu lopatu betona je, uz Hranića, bacila upravo ministrica Murganić, koja se osvrnula na doprinos ministarstva.

- Natječaj je bio prošle, a osigurano je bilo 115 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta ili za sufinanciranje u izgradnji. Naglašavam da su predstavnici lokalne i područne samouprave prepoznali da je to vrijedan natječaj. Potpisali smo 252 ugovora, a jedan od većih iznosa je povukla i Općina Vidovec. Na području Varaždinske županije je 17 vrtića sufinancirano ili u potpunosti financirano iz europskih fondova i možemo reći da smo s time zaista zadovoljni, veliki je interes i potreba, a i država je prepoznala da je potrebno takve projekte sufinancirati i financirati. Ukupno se sada u Varaždinskoj županiji provodi 25 različitih projekata, vrijednosti 42 milijuna kuna - istaknula je Murganić.

Komentirala je i druge mjere kojima Vlada pokušava poboljšati demografsku situaciju u zemlji, poput povećanja rodiljnih naknada.

- Važno je da na neki način kompenziramo manje prihode koje imaju roditelji kada se nalaze na rodiljnom dopustu. Mi smo već 1. srpnja 2017. godine povećali rodiljne i roditeljske naknade za zaposlene, samozaposlene i nezaposlene, a od 1. travnja 2020. idemo s drugim povećanjem, drugog dijela roditeljske naknade, u drugom dijelu roditeljskog dopusta. To je značajno povećanje, na godišnjoj razini je to plus 600 milijuna kuna, a osobno će povećanje biti za 3.000 kuna, 2.662 je bilo do 1. srpnja 2017. godine, sada je 3.991 kunu, a sljedeće godine će iznositi 5.600 kuna. Mislim da je to značajan doprinos poboljšanju materijalnih uvjeta roditelja u najranijim danima života njihovog djeteta i da ćemo s time obuhvatiti 60-65 posto plaća - rekla je Murganić.

Što se tiče prostora u kojem je sada smješten dječji vrtić, on će se prenamijeniti za udruge s područja općine Vidovec.

- Imamo 21 udrugu, a nemaju sve svoje prostorije. Postojeća dvorana u općinskoj zgradi kreće u obnovu već sljedeće godine i tamo ćemo napraviti jednu multifunkcijsku dvoranu za održavanje priredbi i svih ostalih događanja kojih nedostaje u našoj općini. Taj će objekt biti prijavljen na natječaj za energetsku obnovu, imamo kompletnu dokumentaciju, dakle, prenamjenit će se za društvene sadržaje - rekao je Hranić ovom prilikom.