FOTO: Svetu misu u Maruševcu predvodio čikaški nadbiskup Blaise Cupich Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Svetu misu u Maruševcu predvodio čikaški nadbiskup Blaise Cupich

N.P./ Varaždinske vijesti | 27.7.2018. u 14:06h | Objavljeno u Našim krajem

Kardinal Blaise Cupich, čikaški nadbiskup hrvatskog podrijetla, je u petak 27. srpnja posjetio župu Maruševec, gdje je zajedno s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, domaćim župnikom Krunoslavom Milovcem i svećenicima iz dekanata, predvodio svetu misu u župnoj crkvi svetog Jurja u Maruševcu.

Crkva je bila prepuna, a svetoj misi prisustvovao je i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, općinski vijećnici te predstavnici raznih udruga.

Blase J. Cupich inače je rođen u Omahi, Nebraska, kao jedno od devetero djece roditelja Blase Cupich i Mary r. Mayhan, a njegovi djedovi i bake rođeni su u Hrvatskoj. Nakon Prvog svjetskog rata Ruža Gradiček iz Grede, Župa Maruševec, i Barbara Bahun iz Ladanja, Župa Vinica, emigrirale su s jedva navršenih 18 godina u Ameriku i ondje zasnovale obitelji s hrvatskim iseljenicima.

Zajedno s drugim članovima Hrvatske useljeničke zajednice kardinalovi djedovi i bake su utemeljili župu u Omahi, u državi Nebraski, gdje je kasnije i sam “Blaž Josip” rođen. Kardinal Blase Joseph Cupich pohađao je Sveučilište svetoga Tome u Minnesoti u gradu Saint Paulu, na kojem je stekao diplomu iz filozofije 1971. Nakon toga poslan je u Rim u Papinski sjevernoamerički svećenički zavod, a studirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 1975. postigao magisterij iz teologije. Kao student kratko je boravio i u Sarajevu. Zaređen je za svećenika 16. kolovoza 1975. i zatim je služio kao kapelan u župi te nastavnik u srednjoj školi u Omahi do 1978.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1998. biskupom Rapid Cityja u Južnoj Dakoti, pa u Spokaneu u saveznoj državi Washington. Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom i metropolitom crkvene pokrajine Chicago 20. rujna 2014. godine, a 7. srpnja 2016. članom Kongregacije za biskupe. Na konzistoriju održanom 19. studenog 2016. papa Franjo imenovao ga je kardinalom Katoličke crkve s naslovom rimske Bazilike Svetoga Bartolomeja.