FOTO Svečana sjednica maruševečkog vijeća: Tko bi htio otići iz ovako lijepe općine? Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečana sjednica maruševečkog vijeća: Tko bi htio otići iz ovako lijepe općine?

M.P./Varaždinske vijesti | 20.4.2018. u 20:48h | Objavljeno u Našim krajem

U dvorani općinske zgrade u Maruševcu danas poslijepodne praktički se tražilo mjesto više za sve koji su htjeli nazočiti svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Maruševec održanoj povodom Dana Općine Maruševec koji se obilježava na blagdan sv. Jurja 23. travnja.

Osim brojnih mještana i članova udruga, među brojnim su se gostima našli i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, saborski zastupnici Božica Makar, Mario Habek i Milorad Batinić, zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, brojni županijski vijećnici, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, ali i predstavnici slovenske općine Rogatec te mnogi drugi.

DSC 3606

Josip Špoljar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Maruševec, naveo je kako je vijeće od konstituiranja prošle godine održalo sedam sjednica i praktički su sve odluke donijete jednoglasno.

- Samo zajedništvom i suradnjom mještanima možemom osigurati bolji život - poručio je Špoljar, dok je načelnik Damir Šprem (HNS) konkretno nabrojao što je sve relizirano na području općine u proteklih 10 mjeseci otkako je koalicija HNS-SDP ondje preuzela vlast.

- Svi vi koji ste ovdje na neki ste način u proteklih 10 mjeseci sudjelovali u radu općine čime pokazujete da općinu smatrate sredinom u koju vrijedi ulagati. Posljednjih 10 mjeseci mislim da smo ostvarili mnogo te se možemo pohvaliti nizom realiziranih projekata tijekom prošle godine. Prva faza uređenja parkirališta kod groblja u Maruševcu vrijedna gotovo 500.000 kuna, asfaltiranje nerazvrstanih cesta u dva navrata u vrijednosti od gotovo 500.000 kuna te postavljanje LED rasvjete samo su neki od njih - rekao je Šprem.

DSC 3616

Dodao je da se Općina trenutno može pohvaliti s čak 4,5 milijuna kuna "teških" projekata prijavljenih na natječaje ministarstva i EU fondova, a prije nepunih je mjesec dana krenuo i projekt Aglomeracije. Usto, Općini će tijekom godine biti znatno lakše realizirati i one manje projekte s obzirom da je proračun u 2018. planiran u iznosu od 17.350.000 kuna.

- Zahvaljujući izmjenama zakona, Općina će dobiti oko 4,5 milijuna kuna više te nam je bilo znatno lakše i jednostavnije planirati proračun i projekte. Krenuli smo intenzivno, a tako ćemo i nastaviti - najavio je načelnik Općine Maruševec.

DSC 3632

I gosti su inače bili prepuni riječi hvale. Martin Mikolič, načelnik općine Rogatec s kojom je Maruševec lani potpisao i povelju o bratimljenju u sklopu provođenja zajedničkog EU projekta, pohvalio je suradnju dviju općina, dok je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec kolegi Špremu poručio da ga očekuje mnogo posla obzirom na veličinu općine Maruševec. U sastavu općine je, naime, 16 naselja s gotovo 7.000 stanovnika.

- Trebat ćete puno raditi, no u načelniku Špremu sam prepoznao odgovornog čovjeka koji se ne boji uhvatiti posla - poručio je Novoselec.

DSC 3639


Zamjenik župana Tomislav Paljak napomenuo je pak da je u Maruševcu itekako vidljiva odlična suradnja škole, crkve te lokalne zajednice, a što dovodi do rezultata.

- U svemu možete računati i na potporu Županije - najavio je Paljak, dok je saborski zastupnik Mario Habek općinskoj vlasti također poželio mnogo uspjeha u radu.

DSC 3647

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar poručio je pak kako je Maruševec jedna od najljepših općina u Varaždinskoj županiji, ali i u Hrvatskoj.

- Ne znam zašto bi netko uopće htio otići iz ove općine, ako živi u njoj! - kazao je na početku govora Štromar i izazvao buran pljesak okupljenih. No, dodao je da to što je općina Maruševec prekrasna, ne znači da nema nikakvih obaveza.

- Maruševec je kao općina određeno vrijeme stagnirao u gospodarskim, komunalnim i društvenim aktivnostima no u posljednjih godinu dana vidimo izuzetni napredak. No, pred vama su brojne obaveze jer vas očekuju brojne promjene i na infrastrukturnom, ali i na društvenom području. Čeka vas kopanje u sklopu projekta Aglomeracije, raskopane ceste, i nezadovoljstvo mještana kojima ćete upravo vi morati objašnjavati zašto su ti radovi potrebni. No, napredak se vidi, a i proračunski će Općina Maruševec ove godine imati praktički 100 posto veće prihode od poreza na dohodak nego dosad zahvaljujući izmjenama zakona. To znači da ova općina više neće morati dolaziti pred pragove ministarstva i moliti po 100.000 ili 200.000 kuna za taj i taj projekt već će imati više sredstava za one manje projekte, a u ministarstva ćete dolaziti samo po sredstva za one veće projekte - rekao je Štromar.

U Maruševec, dodao je, nije došao praznih ruku. Općina je, naime, u procesu izmjena i dopuna prostornog plana za što im je odobreno sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te su Štromar i Šprem tijekom svečane sjednice potpisali ugovor o sufinanciranju, a Štromar je ugovor o sufinanciranju energetske obnove potpisao i s načelnikom Općine Sračinec.

DSC 3663

Inače, u sklopu svečane sjednice uručena su i javna priznanja pojedincima.

Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju uručena je voditelju i koreografu folklorne sekcije KUD-a „Klaruš“ Maruševec Pjerinu Hrvaćaninu, nagrada Općine Maruševec za doprinos ugledu i promociji Općine Maruševec u zemlji i svijetu Društvu za sport i rekreaciju općine Maruševec, a Plaketa Općine Maruševec Varaždinskoj biskupiji.

Zahvalnice Općine uručene su pak UDVDR – ogranak Maruševec te učenicima OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec koji su postigli zapažene rezultate na natjecanjima – Ivi Vresk, Janji Inkret, Vjeki Hrgareku, Janu Zebecu, Tomislavu Benčiću, Lani Krog, Nini Jurgecu, Petru Žiheru, Tinu Špremu, Silviji Radelić, ali i Dominiku Derežaninu, Vlatki Šprem, Luciji Prekupec i Tomislavu Benčiću koji su osvojili treće mjesto na Vjeronaučnoj olimpijadi.

Usto, zahvalnice su primili članovi šahovske ekipe Silvija Sever, Natali Novoselec, Marta Maloić Surko, Jelena Inkret i Janja Inkret te članovi badminton ekipe Luka Hudek, Patrik Korpar, Renato Hanžek i Leon Peharda.

DSC 3752

Označeno u