FOTO: Stotinjak ljubitelja konja i gostiju uživali u utrkama konjskih zaprega u Visokom

Jelena Šaško | 28.7.2018. u 13:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

S ciljem da se konjički turizam u visočkom kraju digne na jednu višu razinu danas se u Općini Visoko održavaju Konjičke igre. Ova jednodnevna manifestacija koja se po drugi puta organizira u Općini Visoko okupila je stotinjak ljubitelja konja i još toliko gostiju koji su uživali u utrkama konjskih zaprega.

Prije samih igara svečana povorka krenula je prema župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje ih je dočekao i blagoslovio mjesni župnik Ivan Šestak. Nakon pokladnog jahanja kroz Visoko slijedile su igre konjskih zaprega, a sudjelovali su gosti iz okolnih županija, Slavonije i Baranje te Slovenije.

Na konjskim igrama gledatelji su mogli uživati u utrci dvoprega i jednoprega te u utrci jahača, a sudjelovale su, uz domaćine, Udruga ludbreški konjari, Konjogojska udruga Vrbovec, Konjogojska udruga Baranja, predstavnici iz "Grad kočija Varaždin", Udruga „Konj moj prijatelj“, Međimurski konjari, "Mađeral" Novi Marof, Zagorska udruga uzgajivača konja "ZUK", Potkalnički konjari te nekoliko gostiju iz Slovenije.

Kako kažu organizatori, ovakve manifestacije dodatan su poticaj da se upotpuni turistička ponuda ovoga maloga mjesta na kraju županije.
- Mi imamo što pokazati, a ovaj veliki broj posjetitelja i naših prijatelja koji su došli iz istočne Hrvatske, ali i Slovenije te okolnih županija od Krapinsko-zagorske, Međimurske, Zagrebačke, Križevačke samo nam je dodatni poticaj da probamo održati ovu ideju narednih godina – istaknuli su organizatori, dodajući da su i oni sami kroz godine sudjelovali na raznim pokladnim jahanjima pa je došao i na njih red da u svoju općinu pozovu prijatelje.

Inače, u općini Visoko desetak je uzgajivača koji imaju više od 30 konja i to uglavnom lipicanske pasmine.

Načelnik općine Dragutin Mateković pohvalio je organizaciju te istaknuo da će Općina, koja je ovoj manifestaciji generalni pokrovitelj, uvijek poticati slične ideje, koje se mogu razviti u ozbiljnu turističku ponudu.
- Mala smo općina, ali imamo potencijal. Drago mi je da postoji volja i entuzijazam. Ideju ćemo i dalje poticati te smo ju uvrstili u naše planove i strategiju razvoja. Budući da imamo uzgajivače planiramo poraditi na uređenju jahačkih staza, a što će doprinijeti razviju konjičkog turizma općenito - rekao je načelnik Mateković.