FOTO Prosvjed mještana Horvatskog: Imamo li mi pravo na čisti zrak? Foto: Krešimir Đurić

FOTO Prosvjed mještana Horvatskog: Imamo li mi pravo na čisti zrak?

| 29.3.2017. u 19:51h | Objavljeno u Našim krajem

Četrdesetak mještana Horvatskog, naselja u sastavu grada Ivanca, okupilo se danas ispred farme pilića u svom naselju kako bi ukazali, istaknuli su, na problem koji im otežava svakodnevni život.

- Želimo ukazati na veliki problem koji imamo, a to je zagađenje zraka u našem mjestu, a uzrok tome je farma kod koje smo se okupili. Naše ranije prijave nisu urodile nikakvim plodom, ali nećemo odustati, poduzet ćemo daljnje korake. Ponovno ćemo slati prijave na sve institucije kojima smo već ranije prijavili nepravilnosti na ovoj farmi, prijavit ćemo i Ministarstvu graditeljstva i uredima za prostorno uređenje. Nadam se da ćemo ovaj put dobiti neke konkretnije odgovore - istaknuo je Tomislav Solina, koji živi u susjedstvu farme, u ime okupljenih mještana.

Jedna od mještanki nam se požalila kako zbog smrada i prašine iz farme ne mogu otvarati prozore i prozračiti svoje domove niti sušiti rublje na dvorištu ili balkonu, a upozorila je i da je zbog prašine ugroženo zdravlje njihove djece.

Kako je pojasnio Solina, zbog smrada, prašine od pilećeg izmeta i drugih nepravilnosti još su 2014. godine farmu prijavili inspekcijama, no bez ikakvih rezultata. Dodao je da se gotovo cijele godine iz farme širi jaki smrad, a vjetar raznosi prašinu od izmeta.

- Kada puše sjeverni i sjevernoistočni, onda se ne osjeća ništa jer vjetar to raznosi na suprotnu stranu od mjesta, ali kad puše južni ili jugozapadni, a to je kod nas većinu dana u godini, onda se jednostavno vani ne može disati - kaže Solina.

- Ovim prosvjedom željeli smo privući pažnju javnsoti na naš problem. Prvi korak nam je bio pokušaj zajedničke komunikacije, željeli smo zajedno sjesti za stol i to riješiti. To smo pokušali prije četiri-pet godina, ali nismo uspjeli u tome, i ništa se nije promijenilo. Ne smrdi samo one dane kad se farma između dva turnusa uzgoja mora očistiti i prozračiti - ističe Solina i dodaje kako im nije cilje da se farma zatvori.

- Neka čovjek radi svoj posao, ali neka to radi onako kako zakoni propisuju - kaže Solina.

Razgovorali smo s vlasnikom farme, Josipom Petrinjakom, koji kaže da sve radi prema propisima i zakonima.

- Te 2014. sam imao desetak inspekcijskih kontrola koje nisu našle ništa nezakonito. Sva mjerenja koja su tražili sam napravio i dao ministarstvima, odnosno inspekcijama koje su to tražile na uvid. Sve vrijednosti u tim mjerenjima bila su ispod dozvoljene granice - istaknuo je Petrinjak.

Na optužbe mještana da je potkupio nadležne institucije, Petrinjak je odgovorio:

- Ako nešto nije u redu, postoje inspekcije. Dobrodošle su mi, kako su došle i 2014. nakon prijave i svake godine. Ja sam napravio mjerenja, a ako oni nisu zadovoljni ili mi ne vjeruju, budući da su rekli da sam potkupio nekoga za ta mjerenja, mogu napraviti svoja mjerenja, ali neka to urade o svom trošku. Ja sam se naplaćao, više od 200.000 kuna potrošio sam na sva ta mjerenja, objedinjene uvjete zaštite okoliša i sve ostalo što je bilo potrebno, i sad mi je stvarno dosta tog maltretiranja - rekao je, između ostalog, Petrinjak.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...