FOTO: Pri kraju radovi na Utvrdi Čanjevo, a punom parom se radi i na visočkoj crkvi te kapelici u Viničnu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Pri kraju radovi na Utvrdi Čanjevo, a punom parom se radi i na visočkoj crkvi te kapelici u Viničnu

| 12.9.2018. u 18:51h | Objavljeno u Našim krajem

Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture na području Općine Visoko u tijeku su radovi na obnavljanju i istraživanju nekoliko lokaliteta, a koje su danas uz načelnika općine Dragutina Matekovića obišli i saborski zastupnik Anđelko Stričak, pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica s kolegama iz varaždinskog Konzervatorskog odjela.

Naime, obišli su se radovi na obnovi i restauriranju unutrašnjosti kapelice Sv. Marije Magdalene u Viničnu, župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Visokom te radovi na lokalitetu Utvrda Čanjevo u istoimenom naselju gdje su arheološka istraživanja pri samom kraju i u pripremi je obnova i prezentacija Utvrde.

O samoj vrijednosti kapelice u Viničnu i crkve u Visokom govorila je Vesna Pascuttini-Juraga, nadležni konzervator navodeći da se radi o kulturnom biseru koje Ministarstvo u skladu s mogućnostima obnavlja.

- U crkvi Presvetog Trojstva imamo radove na oslikama koji traju već duže vrijeme. U protekle dvije godine imamo restauraciju oslika koja je vrlo vrijedna, restauriraju se i orgulje, a u kapelici Sv. Marije Magdalene u Viničnu je dovršena obnova oltara. Kapelica je s početka 18. stoljeća, zaštićena je kao kulturno dobro, tako i crkva u Visokom, pa Ministarstvo u skladu s mogućnostima obnavlja kulturnu baštinu na području Varaždinske i Međimurske županije za koju smo mi kao Konzervatorski odjel nadležni. Svakako radi se o pravom biseru naše kulture - rekla je Pascuttini-Juraga, nadležni konzervator za radove u Visokom i Viničnu.

Što se župne crkve u Visokom tiče na zidovima se nalaze oslike koje su jedan od rjeđih primjera u ovom dijelu Hrvatske i u vrlo dobrom stanju. Radovi su sad u fazi čišćenja preslika i oslika. Radi se o baroknom stilu iz 17. i 18. stoljeća, a prikazane su sakralne teme.

- Ove godine unutar mjesec dana bi trebali završiti s ovogodišnjim planom i programom, a onda imamo još dvije godine nastavka da bi kompletno završili radove u crkvi - rekao je jedan od konzervatora koji radi u crkvi.

S druge strane, prva arheološka iskopavanja na utvrdi Čanjevo počela su krajem 2003. godine, a otada pa zaključno s ovom godinom Ministarstvo kulture uložilo je 1.985.000 kuna, dok je Općina do ove godine iz proračuna izdvojila 562.000 kuna.

Pomoćnik ministrice kulture Hrvoje Manenica rekao je da je Utvrda Čanjevo dokaz da Ministarstvo kontinuirano, od početka financira arheološka istraživanja i konzervaciju zidova, a vide se i rezultati restauracije baroknog oltara i barokne crkve.

- To je sam dio onoga što Ministarstvo financira u cijeloj Varaždinskoj županiji, a sukladno potrebama financiranje će se nastaviti. Perspektiva je da to kultuno blago zaživi, obnovi se, doživi zaštitu, ali i da lokalna zajednica i posjetitelji imaju korist od toga, kroz održivost u nekom vidu kulturnog turizma - rekao je Manenica, dodajući da je u Varaždinsku županiju Ministarstvo kulture uložilo iznad devet milijun kuna.

Inače, na lokalitetu utvrde Čanjevo pronađeni su brojni i vrijedni nalazi iz različitih prapovijesnih razdoblja koji pripadaju lasinjskoj, vučedolskoj, Retz-gayarskoj i vinkovačkoj kulturi, te kasnom brončanom dobu – keramičke posude, novac, vrčevi, tanjuri, lule, jednostavni i reljefni pećnjaci s likovima životinja i ljudi, potom metalni nalazi – čavli, lokoti, ključevi, srebrni i brončani novac, strijele za samostrel, puščane kugle, dijelovi mača, mamuza i noževa. Poseban je nalaz brončane „ruže vjetrova“ dosad nezabilježene u ovim krajevima pa i šire.

- Punih 15 godina od prvih istraživanja promijenilo se sedam ministara kulture, šest vlada, a mi smo došli gotovo do samog cilja. Cilj je Utvrdu prezentirati kao kulturno dobro, ali i kao značajan turistički potencijal. Za domaće ljude vrijednost je prije svega emocionalna, a svi ostali koji dođu ovdje oduševljeni su viđenim. Ne samo zbog zidova utvrde, nego i zbog pogleda, zbog prirode, krajolika - rekao je saborski zastupnik Stričak, rodom iz općine Visoko.

S obzirom da su arheološka iskapanja utvrde pri kraju, slijedi projekt obnove i prezentacije te korištenja utvrde Čanjevo u svrhu prirodnog, kulturnog i povijesnog turizma. U tom smislu već je 2006. pod pokroviteljstvom Općine Visoko prvi put „oživljena povijest“ pod nazivom „Bitka za utvrdu Čanjevo“ koja se održava svake godine te iz godine u godinu ima sve više posjetitelja. Osnovana je i udruga Praškocijeve Haramije Čanjevo – Visoko, koja prikazuje život stanovnika utvrde, s autentičnim odorama i s pripadajućim oružjem tog vremena.

- Cilj nam je popularizirati ovu utvrdu u turističke svrhe. Naš kraj nema nekakvu industriju, a poljoprivreda nije na visokoj razini zbog nepovoljnog terena i usitnjenih površina. Naša vizija razvoja u budućnosti je netaknuta priroda, povijesni lokaliteti koje smo danas obišli. A imamo i dosta građevinske baštine – stare klijeti, vodenice, drvene i kamene. Nadamo se da ćemo uz pomoć ministarstva te objekte privesti turističkoj svrsi - rekao je načelnik Mateković, dodajući da je sljedeća „Bitka za Čanjevo“ najavljena za 6. listopada.