FOTO: Praškocijeve haramije obranile Čanjevo: povijesna manifestacija okupila brojne

| 4.10.2020. u 17:26h | Objavljeno u Našim krajem

Na arheološkim iskopinama utvrde Čanjevo, u subotu je uprizorena 15. bitka za utvrdu Čanjevo, povijesna manifestacija koja u općinu Visoko iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Riječ je o scenskom prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godini o kojoj postoji najviše podataka i vremenu kada je zabilježena bitka s Turcima.

Za završetak projekta oko 3,5 milijuna kuna

Zadovoljan što se unatoč okolnostima „Bitka za Čanjevo” uspjela održati bio je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

- Ovo je jubilarna 15. bitka i upravo mi je zato posebno drago što smo uspjeli organizirati našu manifestaciju kako bi se nastavila tradicija. Ovaj je prikaz bitke osmišljen da bismo doprinijeli popularizaciji utvrde Čanjevo na kojoj se arheološka istraživanja provode 20-ak godina, a trenutno su pri kraju. Paralelno s time radi se i na sanaciji otkopanih zidova. Do sad su resorno Ministarstvo i Općina uložili u lokalitet preko dva milijuna kuna, a imamo i pripremljen projekt prezentacije i obnove, za koji je troškovnikom predviđeno oko 3,5 milijuna kuna kako bi se podigli zidovi i kako bi utvrda, što je i bio cilj od samog početka, bila zanimljiva i sigurna za posjetitelje kao turistička atrakcija – rekao je načelnik Mateković.

Dodao je kako su projektom predviđena dva atraktivna vidikovca smještena na kulama.
- Imamo i dosta vrijednih arheoloških nalaza koji su zasad pohranjeni u Osnovnoj školi Visoko, a s projektom koji također ide kraju, a to je obnova i uređenje našeg društvenog doma, predviđeno je mjesto gdje bi bio muzej i knjižnica kako bi se adekvatno smjestili svi ti nalazi – rekao je načelnik Općine Visoko.

Jedan od inicijatora manifestacije saborski zastupnik Anđelko Stričak podsjetio je kako je sve krenulo.
- Prva su se preliminarna istraživanja arheološkog lokaliteta utvrde Čanjeva održala prije 20 godina. S obzirom na to da su davala značajne rezultate, odlučili smo formirati udrugu Praškocijeve haramije jer smo smatrali da će same zidine biti kratko interesantne posjetiteljima te im je potreban sadržaj. Upravo s udrugom Praškocijeve haramije dajemo ovom lokalitetu živost. Stoga, zahvaljujem svima koji su od početka sudjelovali i polagali svoje napore u aktivnosti koje su se održavale, od Osnovne škole Visoko, Općine, članova udruge Praškocijeve haramije, vatrogasaca, lovaca, udruge dragovoljaca i veterana, članova Društva naša djeca, a po prvi puta ove godine uključili su se i naši biciklisti te doprinijeli da se sadržaji manifestacije svake godine upotpunjuju. Kada govorimo o ovom lokalitetu, bitno je naglasiti prirodne ljepote, kulturnu baštinu, tradiciju, običaje, povijest, gastronomiju te određeni sportski sadržaji, a sve to zajedno jedan je pokretač turizma ne samo mjesta Čanjevo i općine Visoko, nego i cijelog ovog kraja. Smatram da smo na dobrom putu – rekao je saborski zastupnik Stričak.

Program započeo rekreativnom biciklijadom

Arheolog Luka Bekić uz utvrdu Čanjevo vezan je od početka, kada se krenulo s prvim istraživanjima koja se obavljaju u suradnji Općine Visoko, Ministarstva kulture te Hrvatskog restauratorskog zavoda.
- Istraživanja se kontinuirano provode od 2003. godine, ali su zapravo sada na neki način završila. Utvrda sada ide u građevinsku obnovu što je rijetkost za takve utvrde iz tog razdoblja i na to smo posebno ponosni. Umjesto da se utvrda pretvori u prah i pepeo kao kamenolom što je bila početna namjena na kraju je ovdje napravljena jedna lijepa povijesna priča – dodao je Bekić.

Manifestaciju je u društvu saborske zastupnice Natalije Martinčević posjetio i varaždinski župan Radimir Čačić koji je pohvalio inicijativu začetnika ovog projekta.
- Jako je lijepo i cijela je inicijativa dragocjena. Ne treba se posebno obrazlagati, ali da nije bilo te inicijative i tih istraživanja, nitko ne bi znao da se u toj šumi nalazi jedno vrlo vrijedno nalazište, jedna utvrda u kojoj je od 1590. boravila stalno postrojba od 32 haramije, a što nije malo. Važno je naglasiti da je ova lokacija prepoznata kao prvorazredno kulturno dobro. Općina je projekt kandidirala i mi kao Županija ćemo ga podržati. Radi se o ulaganju od 3,5 milijuna kuna i to nije nesavladivo, a da postoji jedan ozbiljni interes vidite i sami jer čak u ovo vrijeme korone ovdje ima dosta ljudi. Stoga, to treba podržati – rekao je Čačić.

Ove je godine program započeo rekreativnom biciklijadom od središta općine do utvrde Čanjevo u organizaciji Biciklističkog kluba Guvernal, a nakon podizanja logora vitezova/haramija, sve je bilo spremno za opsadu grada Čanjeva sa sudionicima, Praškocijevim haramijama, te noćni napad na utvrdu. Domaćinima su se u boju pridružili vitezovi Srebrnog Zmaja iz Zagreba te vitezovi Reda sv. Nikole iz Varaždina.