FOTO: Postavljene table "Općina Sračinec - prijatelj djece" Foto: Općina Sračinec

FOTO: Postavljene table "Općina Sračinec - prijatelj djece"

Varaždinske vijesti | 22.9.2018. u 10:09h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Iako je Općina Sračinec "prijatelj djece" postala i puno prije formalnog stjecanja te titule, unazad godinu dana još su se više intenzivirale aktivnosti općinskih vlasti, ali i svih ostalih uključenih pojedinaca, općinskih udruga, škola i vrtića, a sve u cilju da se djeca u ovoj sredini na putu svoga odrastanja osjećaju sigurno, sretno i zdravo.

- Općina Sračinec i inače ulaže i puno daje za djecu i mladež, međutim kada smo se odlučili da zaslužujemo dobiti taj status, dvije godine smo intenzivno na tome radili, uključili su se sve institucije, udruge i građani s područja Općine da dobijemo taj status i danas smo jako sretni zbog toga - rekal je predsjednica Koordinacijskog odbora za dobivanje statusa "Općina Sračinec – prijatelj djece" Stanka Miko.

Podsjećamo, Općina Sračinec je lani krajem studenog i službeno ponijela naziv "Općina Sračinec – prijatelj djece" čime je zaokružen dvogodišnji proces koji je na poseban način stimulirao i motivirao odrasle da što potpunije ostvaruju prava i potrebe djece, priznate u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djece.

Kako bi se još glasnije čulo što djeca žele, osnovano je i Dječje Općinsko vijeće, čiji je član Noa Lukačić. On je pojasnio na koji način se realiziraju dječje ideje i želje, te zašto je lijepo biti dijete u Općini Sračinec.

sracinec_prijatelj_djece_04.jpg

- Dječje vijeće, nakon što sugestije primi od Vijeća učenika, a oni od predstavnika razrednih odjela Osnovnih škola, daje sugestiju Općinskom vijeću što djeca žele i o čemu sanjaju. Biti dijete u Općini Sračinec je stvarno lijepo. Imamo lijepo uređenih 13 dječjih igrališta, učenicima se sufinancira Škola plivanja, održava se i biciklijada povodom Dana obitelji, a za Dane Miholja jedan dan je posvećen djeci koja tada imaju svoj Dječji dan - istaknuo je Noa Lukačić.

Da ulaze u općinu koja na poseban način skrbi o svojim najmlađim stanovnicima, te brine i podupire mlade na putu njihova školovanja, rasta i razvoja, odsad će znati ili se tek podsjećati svi oni koji vide table s natpisom „Općina Sračinec – prijatelj djece“ postavljene u petak na dvije lokacije na državnoj cesti, dok su preostale postavljene na zgradi Općine, na osnovnim školama u Sračincu i Svibovcu Podravskom, te na općinskom dječjem vrtiću.

sracinec_prijatelj_djece_05.jpg

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec istaknuo je kako se značajna proračunska sredstva izdvajaju za dobrobit djece, ukupno 2,5 do 3 milijuna kuna, prateći na taj način djecu od rođenja do stasanja u odraslu osobu. Unazad godinu dana, dograđen je općinski vrtić za 4,5 milijuna kuna, opremaju se dječja igrališta, podržava projekt asistenata u nastavi, financira „Škola plivanja“, plaća kuhinja učenicima slabijeg statusa, a ove je godine i financirana nabava tablet uređaja za izvedbu predmetne nastave povijesti. No, ideja i projekata ima još, ističe načelnik Novoselec.

sracinec_prijatelj_djece_01.jpg

- Drago mi je da smo postavili ove ploče, ali ploče nisu toliko važne. Važno je to da je Općina od svog osnutka stvarni prijatelj djece i da daleko premašujemo zakonski propisane mjere prema djeci. Dajemo konkretnu potporu svim institucijama i udrugama koje rade s djecom. Pratimo djecu praktično od dana rođenja, nedavno smo povisili rodiljne naknade, djeca idu u novi vrtić koji ima dovoljno kapaciteta, po prvi put imamo produženi boravak za djecu u OŠ Sračinec, plaćamo asistenta za djecu s posebnim potrebama u vrtiću i da ne nabrajam dalje. Naši mještani to dobro znaju. Drago mi je da smo dobili i formalnu potvrdu toga, a ove su table samo simbol i podsjetnik svima koji dolaze ili prolaze kroz općinu da se ovdje s posebnim trudom brinemo za djecu - napomenuo je Novoselec.

U svečanosti koja je jučer povodom postavljanja i otkrivanja tabli održana u Sračincu, sudjelovali su učenici Osnovne škole koji su izveli prigodni glazbeno scenski program.

sracinec_prijatelj_djece_02.jpg

sracinec_prijatelj_djece_03.jpg

sracinec_prijatelj_djece_06.jpg

sracinec_prijatelj_djece_07.jpg

sracinec_prijatelj_djece_08.jpg

sracinec_prijatelj_djece_09.jpg

sracinec_prijatelj_djece_10.jpg