FOTO Pogledajte tko je sve bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lepoglave

vv | 8.12.2022. u 21:31h | Objavljeno u Našim krajem

Budnicom Limene glazbe Lepoglava, gradskim centrom, započela je 8. prosinca proslava Dana Grada Lepoglave i lepoglavske župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Gradsko je izaslanstvo, predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, tim povodom, zajedno s članovima obitelji poginulih branitelja i članovima Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, na gradskom groblju odalo počast poginulim braniteljima s područja Grada Lepoglave. Obilježavanje Dana Grada i župe Lepoglava nastavljena je misnim slavljem koje je u župnoj crkvi, u koncelebraciji sa svećenicima iz okolnih župa, predvodio prečasni Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije koji je, uz upućenu čestitku za Dan Grada Lepoglave i župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, okupljene vjernike pozvao da im Marija bude svjetlo na životnom putu. U znak zahvale na upućenim riječima i molitvi, gradonačelnik Škvarić je prečasnom Krunoslavu Novaku uručio prigodan poklon – lepoglavsku čipku i monografiju Lepoglave.

Središnji program obilježavanja Dana Grada Lepoglave bila je sjednica Gradskog vijeća održana u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika među kojima su bili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik Siniša Jenkač, izaslanica predsjednika SDP-a i gradonačelnica Grada Zlatara, Jasenka Auguštan – Pentek, v.d. predsjednik HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te načelnici i gradonačelnici općina i gradova s područja Varaždinske, ali i susjednih županija te Republike Slovenije.

Ispred Gradskog vijeća Grada Lepoglave pozdrave im je uputio njegov predsjednik Hrvoje Kovač koji je istaknuo da je u ovo izazovno vrijeme, kada se i Grad Lepoglava, kao i brojne druge jedinice lokalne samouprave, suočava s problemom smanjenja broj građana, potrebne nove politike kojima će se zaustaviti negativni trendovi smanjenja broja stanovnika.

- Oni nas uče na koji način možemo izgraditi društvo budućnosti, poručio je Kovač dodavši da su mladi u Lepoglavi, koji postaju sve značajniji faktor na europskoj razini, zvijezda vodilja koju treba slijediti pozvavši na što većeg ulaganja upravo u mlade koji nisu budućnost već sadašnjost zajednice u kojoj žive. Osvrnuo se i na rad Gradskog vijeća te istaknuo kako nema uvijek jednoglasne odluke i ne razmišljaju svi na isti način, ali kad su interesi Grada Lepoglave u pitanju, svi su vijećnici na pravoj strani., istaknuo je Kovač.

Okupljene na svečanoj sjednici, po prvi je puta u gradu koji ima status Grada prijatelj djece pozdravio dječji gradonačelnik Leon Funtak, a nakon njega i gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Politika kojom se, s ciljem razvoja našeg grada, bavimo mora biti po mjeri čovjek, po mjeri svakog našeg građana., poručio je gradonačelnik Škvarićn abrojivši brojne projekte i programe koji su, u okviru provedbe komunalne, gospodarstvene, društvene i drugih politika, realizirani u 2022. godini. Između ostalog, izdvojio je uređenje novih dionica lokalnih cesta i nogostupa; sanacije klizišta; proširenje javne rasvjete, uređenje vodotoka; izgradnju društvene i sportske infrastrukture, prije svega društvenih domova; velika ulaganja u vatrogastvo s naglaskom u ovoj godini na izgradnju i uređenje vatrogasnih domova; razvoj digitalne infrastrukture kroz razvoj širokopojasne internetske mreže; potpore gospodarstvu i poljoprivredi koje su rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta te potpore građanima svih generacija – od potpora novorođenima, osnovnoškolcima, studentima, mladim obiteljima kod rješavanje stambenog pitanja, umirovljenicima pa do potpora građanima u potrebi.

Pri tome je zahvalio na potporama koje je za provedbu projekata i programa Grad Lepoglava dobio od resornih ministarstava i Varaždinske županije kao i od ustanova i tvrtki koje su sudjelovale u njihovoj realizaciji. Govoreći o planovima, istaknuo je problem države imovine u Gradu Lepoglavi.

- Nakon 10 godina upornih pokušaja nismo uspjeli riješiti taj problem. On se najbolje očituje u slučaju projekta izgradnje stanova u okviru poticajne stanogradnje. Naime, država unutar svojih sektora ne može provesti postupak ustupanja državnog zemljišta na kojem planiramo izgraditi stanove za naše građane, a s čime planiramo krenuti u idućoj godini. Također tu je i problem zapuštenih zgrada u centru Lepoglave s kojima Grad, dobije li ih u vlasništvo, zna što učiniti, istaknuo je gradonačelnik Škvarić čestitavši i ovom prigodom svim građanima Dan Grada Lepoglave.

Pohvale Gradu Lepoglavi uputili su v.d. predsjednik HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Župan Stričak, uz čestitke za Dan Grada i župe Lepoglava, istaknuo je odličnu suradnju Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

- Trenutačno Javna ustanova prirode Varaždinske županije radi na pet programa zaštite naših zaštićenih područja, od toga tri se područja, jednim dijelom, odnose na Grad Lepoglavu. To govorio o tome koliko je vaj kraj značajan i lijep. Javna ustanova priprema i projekt posjetiteljskoprezentacijskog centra Gaveznica koji će biti top turistička destinacija, rekao je župan Stričak pozvavši na nastavak suradnje koja će doprinijeti daljnjem razvoju Grada Lepoglave.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena javna priznanja Grada Lepoglave. Plakete za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu dodijeljene su Željku Hutenu, Karlu Galiću, Milanu Tvarogu, Udruzi privatnih šumovlasnika "Kesten" i Ugostiteljskom seoskom gospodarstvu Držaić. Na dodijeljenim priznanjima, u ime nagrađenih, zahvalio je Željko Huten istaknuvši da će im to biti poticaj za daljnji rad i djelovanje. Svečana je sjednica završena glazbenim nastupom učenica Glazbene škole Varaždin, mezzosopranistica Eve Osenjački i Danijele Kundija uz klavirsku pratnju profesorice Sanje Štefan te počasnim pucnjem članova Glasne kubure iz Kamenice i Prve kubure iz Višnjice.

Tko je sve bio na svečanoj sjednici, pogledajte u fotogaleriji Viktora Hranića.