FOTO Pobratimile se općine Maruševec i Rogatec, najavljena buduća suradnja

| 1.10.2017. u 15:01h | Objavljeno u Našim krajem

Damir Šprem, načelnik Općine Maruševec, danas je u prostorijama Općine Maruševec sa slovenskim kolegom Martinom Mikoličem, načelnikom Općine Rogatec, potpisao Povelju o bratimljenju tih dviju općina.

Potpisivanje povelje je, naime, tek dio aktivnosti u sklopu projekta „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ koji su te dvije općine u prvoj polovici ove godine prijavile na program „Europa za građane“.

- Na tragu višegodišnje dobre suradnje naših kuburaških udruga, prijateljsku općinu Rogatec smo prilikom prijavljivanja na program zamolili da zajedno sudjelujemo u tom projektu i potpisivanjem povelje o bratimljenju vjerujem da ćemo u budućnosti još intenzivnije surađivati, i to ne samo u kuburaškim natjecanjima već i u kulturnim događajima, za što smo već danas izmijenili neke ideje. Usto, moguća je i gospodarska suradnja, ali i suradnja ostalih segmenata civilnog društva - naveo je Šprem.

Dvije općine, dodao je, ne mogu promijeniti nacionalnu politiku svojih država, no u svojim sredinama mogu pridonijeti zajedništvu između država, barem na lokalnoj razini.

S njime se složio i Mikolič.

- Veseli me što naša i vaša društva surađuju i također se nadam da će se suradnja i pojačati. Naime, naše su zemlje u Europskoj uniji, financijska sredstva su na raspolaganju i tu vidimo mogućnosti sudjelovanja obje općine na još nekim projektima koji će koristiti i vašoj i našoj općini - poručio je načelnik Općine Rogatec.

Mario  Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec, dodao je pak kako je u sklopu projekta „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“ općina ovoga vikenda ugostila goste iz Slovenije te su zajedno jučer sudjelovali na seminaru i okruglom  stolu, a održano je i otvorenje Interkulturalnog događaja-sajma te je održana i izložba dječjih likovnih i literarnih radova djece iz OŠ Maruševec i OŠ Rogatec.

- Na jučerašnjem seminaru i okruglom stolu okupljeni su iznijeli svoja razmišljanja na temu migrantskog vala i iako ni općina Maruševec ni općina Rogatec nisu bili u središtu migrantskog vala, svoja razmišljanja i prijedloge pretočit ćemo u dokument i uputiti ga našem hrvatskom Predstavništvu Europske komisije kako bismo kao građani utjecali na stvaranje društva jednakih šansi, naročito za vrijeme migrantske krize, ali i ostalih - pojasnio je Klapša.

eu logotipovi