Pohvale načelniku Općine Petrijanec: "S energijom i sjevernjačkom radnom etikom - može se" Foto: Krešimir Đurić

Pohvale načelniku Općine Petrijanec: "S energijom i sjevernjačkom radnom etikom - može se"

IHR/Varaždinske vijesti | 26.6.2019. u 21:42h | Objavljeno u Našim krajem

- Radimo projekte koje od nas traže naši mještani i koji su važni za njih, od komunalne infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, odnosno svih sektora socijalnih potpora i programa. Imamo 23 prijavljena projekta na EU fondove i resorna ministarstva, 11,5 milijuna kuna od lipnja prošle do lipnja ove godine vrijednost je svih projekata koje provodimo i to je zapravo najbolji poklon uz Dan općine za naše mještane – rekao je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

U povodu blagdana svetog Petra i Pavla danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća, čime su nastavljeni programi obilježavanja Dana općine Petrijanec. Sjednica je održana u uređenom Vatrogasno-društvbenom domu u Družbincu, a stigli su brojni gosti, među kojima bivši ministar, SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. Prije svečane sjednice načelnik je prošetao novouređenom Ulicom Butina, koja je nedavno asfaltirana.

- Riječ je o projektu financiranom iz mjere 7.2.2., ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta pri čemu smo 85 % novca dobili smo iz EU, a 15 % od države. Naravno, tu je i novi Vatrogasno-društveni dom otvoren prije desetak dana vrijednosti 1,7 milijuna kuna, pri čemu je sufinanciranje osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sa 450.000 kuna. Ponosan sam na dogradnju dječjeg vrtića i 460 četvornih metara trenutno je u vrlo visokoj fazi dogradnje. Milijun i petsto tisuća kuna je sufinanciralo Ministarstvo demografije i socijalnu politiku, a vrijednost investicije je oko 3,3 milijuna kuna. Ne smijemo zaboraviti obnovljeno groblje u Novoj Vesi od gotovo pola milijuna kuna. Isti takav projekt ćemo provesti i na groblju u u Petrijancu. LAG grupa Sjeverozapad odobrila je 252.000 kuna za groblje u Petrijancu, međutim službene odluke još nemamo i teško je očekivati da ćemo to uspjeti provesti do kraja ove godine – priznao je načelnik Posavec.

Općina Petrijanec provodi projekt „Zaželi“ sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Vrijednost tog projekta je 2,17 milijuna kuna.

- Kroz ovaj projekt zaposlili smo desetak žena koje brinu o sedamdesetak korisnika – podsjetio je Posavec.

To nije kraj projektima u Općini Petrijanec. Načelnik najavljuje asfaltiranje Ulice Alojzije Stepinca.

- Već nam je odobreno 150.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te iz Ministarstva graditeljstva 315.000 kuna za asfaltiranje i rekonstrukciju Radničke ulice – najavio je Posavec.

Ipak, dodao je kako trenutno najviše problema imaju s odabirom izvođača.

- Za energetske obnove sportskog objekta i Društvenog doma u Novoj Vesi koji nam je bio odobren još u listopadu 2018. godine gotovo tri puta smo raspisivali nabavu da bismo dobili ponude. Kada dobimo ponude, one su veće. Konkretno, za energetsku obnovu Društvenog doma u Novoj Vesi ponuda je bila 170.000 kuna viša od procijenjenog troškovnika prema projektu – rekao je Posavec.

Unatoč mukama s izvođačima, bivši ministar i zastupnik Hajdaš Dončić zadovoljan je kako se radi u Petrijancu.

- Od 6,5 milijuna kuna izvornih prihoda u ovoj općini provodi se oko 12 milijuna kuna europskih projekata. Znači, ako ste uspješan, mlad čovjek pun energije kao što je načelnik Općine Petrijanec, općinski proračun možete barem udvostručiti. Jedan od tih dokaza je i ovaj novi dom u Družbincu ispred kojeg sada stojimo, a isto tako i brojni projekti cestovne infrastrukture. Kad imate volju, energiju i sjevernjačku radnu etiku, vi to možete – zadovoljan je Hajdaš Dončić, a da Općina Petrijanec ide u dobrom smjeru smatra i dožupan Tomislav Paljak.

- Bili smo na otvorenju nove ulice koja je realizirana zahvaljujući sposobnosti ove općinske vlasti i apliciranju na europske fondove. Naravno, pomaže i Varaždinska županija. Važno je reći da smo u Općini Petrijanec puno financirali obrazovne programe i izdvajamo znatna sredstva za lakšu integraciju pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovni sustav, a imamo također i produženi boravak za djecu romske nacionalne manjine te rano učenje hrvatskog jezika, čiji se rezultati vide. Obnovili smo područnu školu u Strmcu Podravskom vrijednosti 450.000 kuna, a sada će početi javna nabava za područnu školu u Novoj Vesi Petrijanečkoj vrijednosti oko milijun kuna. Dosta je projekata u kojima sudjeluje i Varaždinska županija. Raduje me što je ovdje u Petrijancu dobra klima - rekao je Paljak.

Kako je bilo danas na svečanoj sjednici Općine Petrijanec u fotogaleriji.