FOTO Na Zeljarijadi "red do Varaždina" za sarmu od 1.300 metara Foto: Siniša Sović / FAS

FOTO Na Zeljarijadi "red do Varaždina" za sarmu od 1.300 metara

| 17.9.2016. u 17:07h | Objavljeno u Našim krajem

Vidovečka mega-sarma i ove je godine među najatraktivnijim sadržajima Zeljarijade pa se danas u Vidovcu okupilo mnoštvo posjetitelja koji su u redovima čekali na ovu domaću deliciju.

Poznati varaždinski kuhar i predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni naglasio je da je u pripremanju sarme ove godine sudjelovalo 25 kuhara profesionalaca te 30 učenika Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana.

- Pripreme su trajale tri dana, a potrošili smo sveukupno 16.000 listova Varaždinskog zelja, 200 kg sušenog mesa, oko 800 kg svježeg mesa, 160 kg riže, 60 kg luka i niz začina koji su sastavni dio ove sarme. Zelje je izvrsne kvalitete, prije svega zbog toga jer su glavice dosta velike, idealne veličine, a i samo zelje, koje koje je i ove godine donirala obitelj Cafuk, jako je ukusno - naglasio je Crleni.

Nakon prošlogodišnjih 1.225 metara, vidovečka sarma ove je godine narasla na 1.300 metara!

Uz podjelu sarme, održano je i svečano otvaranje Zeljarijade, na kojem su se okupili brojni gosti: europski parlamentarac i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Davor Ivo Stier, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo, župan Predrag Štromar, brojni gradonačelnici i načelnici te mnogi drugi.

- Zeljarijada je najveća gospodarska, kulturno-umjetnička i gastro-manifestacija u ovom dijelu naše županije, a najpoznatija je po najvećoj sarmi na svijetu. Zeljarijadu smo zapravo pokrenuli jer je općina Vidovec oduvijek bila poznata po proizvodnji zelja. Uostalom, ljude iz ovog kraja i zovu "zeljari" pa je tako nastala i ta ideja. U ovom kraju zna se reći da mi ne živimo od jedne Nove godine do druge, nego od jedne Zeljarijade do druge, koja nam je tako postala glavni događaj godine. Pripreme za Zeljarijadu počinju već u veljači, pri čemu moram istaknuti ulogu obitelji Cafuk, koja zelje za ovu manifestaciju posebno sadi i priprema - naglasio je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić i zahvalio KUD-u Vidovec i svim udrugama s područja općine koje su se uključile u organizaciju Zeljarijade.

Na svečanom otvorenju Hranić je ujedno uručio prigodnu nagradu mladoj Vidovčanki Noemi Špiranec, državnoj prvakinji u šahu.

Uz brojne druge sadržaje, poput Sajma starih zanata i gospodarski sajam, izbora najboljeg Vidovečkog gibanika, i Zeljarskih igara, održano je i natjecanje u kuhanju najboljeg kotlića u kojem su ove godine sudjelovale četiri ekipe: Udruga branitelja i veterana Domovinskog rata općine Vidovec, Ribolovno društvo Vidovec, Muški rukometni klub Vidovec i Udruga umirovljenika općine Vidovec.

- Pobijedili su naši "penzići". Oni imaju najviše iskustva, skuhali su dosad 1.000 sekeli gulaša, tako da se može reći da znaju kuhati - uz osmijeh je naglasio Marijo Serini, predsjednik Udruge branitelja i veterana Domovinskog rata općine Vidovec koja je organizator natjecanja.

Program Zeljarijade danas će završiti koncertom Lidije Bačić, a u nedjelju su na redu kulturno-umjetnička društva. Naime, u 9.30 kreće mimohod KUD-ova i konjskih zaprega od OŠ Nedeljanec do crkve sv. Vida u Vidovcu, dok će se u 14.30 održati Međunarodni festival folklora.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...