FOTO: Mališanima iz Dječjeg vrtića "Zeko" iz Cestice uručene igračke i pribor za crtanje Foto: Općina Cestica/Franjo Talan

FOTO: Mališanima iz Dječjeg vrtića "Zeko" iz Cestice uručene igračke i pribor za crtanje

vv | 13.12.2016. u 08:07h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta "Dajmo djeci korijene i krila" u ponedjeljak je u dječjem vrtiću "Zeko" u Cestici održana primopredaja igračaka.

Riječ je o odgojno-obrazovnom projektu namijenjenom djeci predškolske dobi u svrhu upoznavanja i očuvanja tradicionalnih hrvatskih igračaka. Igračke su izrađene u Mariji Bistrici te su uvrštene na UNESCO-ovu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine.

Projekt provodi Etnografski muzej Zagreb i Radio KAJ u suradnji s Narodnim novinama i Općinom Cestica. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja pa preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, zahvaljujući projektu "Dajmo djeci korijene i krila" djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima.

- Drago mi je da je zahvaljujući inicijativi Dječjeg vrtića Zeko došlo do zajedničkog projekta. Želja nam je da Vama djeco osiguramo što ljepše djetinjstvo. Znam da se svi volite igrati. Onda je dobro da se igrate i igračkama koje su napravljene tu u našem kraju, da očuvamo tradiciju izrade igračaka na našem području. Moram reći da sam se i ja kada sam bio mali igrao s ovakvim igračkama. Kada su naši išli na Bistricu, nama djeci donosili su takve igračke pa je lijepo da se to prenosi na Vas i da se i Vi upoznate s takvim igračkama i da s njima igrate te da se zadrži tradicija izrade i proizvodnje drvenih igračaka – rekao je načelnik Mirko Korotaj nakon čega je djeci uručen veliki paket s drvenim igračkama, a potom su svi zajedno pogledali predstavu "Vilko i Dlakavi čovjek".

Na kraju programa načelnik Općine Cestica je svoj djeci uručio crtančice pod naslovom "Šetnja varaždinskim krajem", a koju je s ciljem upoznavanja različitih motiva s ovog područja izdala Varaždinska županija.