Grad Ivanec je financijski podupro ivanečku trebitvu kuruze Foto: Grad Ivanec

FOTO Ivanečko društvo Maska priredilo tradicionalnu trebitvu kukuruza

Varaždinske vijesti | 11.11.2018. u 10:34h | Objavljeno u Našim krajem

Starinskom trebitvom karuze, ivanečko Društvo prijatelja narodnih običaja Maska u nekadašnju je Vulicu (današnja Ulica Rudolfa Rajtera) ponovno vratilo djelić prošlosti.

Povorka muževa i žena koji su u nekadašnjim radnim nošnjama, s koševima i košarama krenuli u berbu karuze, izazvala je puno nostalgije i simpatija među prolaznicima, pogotovo onih starije dobi, koji još njeguju uspomene na nekadašnje tople ivanečke trebitvene običaje.

berba_kukuruza1-maska-101018.jpg

Nakon što su kukuruz pobrali i dovezli ga do škednja gazdarice Ruže Gotal, počela je trebitva.

- Papijevale su se trebitvene i damače pesme, a zapapijevali smo i Lijepi muoj Ivonjec. Jeli smo pečenu vratinu i carsko meso, krumpir i grah šalatu, hajdinu i pšeničnu zljevku, rijepnjak, orehnjaču, pitu od jabuk i štrudlin od jabuk i sira, a pekli smo i kostanje - kazala je Vlasta Friščić, predsjednica Maske.

berba_kukuruza-maska-101018.jpg

Naravno, nakon završene trebitve nije izostalo ni tradicionalno urnebesno jezdenje u komušinama, kada su muži dohvatili žene pa se uz puno vriske, smijeha i potcikivanja, kožulinja i kukuruznih mustača začas našlo i u ženskim njedrima i u muškim gačama! 7

Time je Maska još jednom oživjela običaje sela i sjećanja na način života u kome je ivanečki seljak, i unatoč tomu što je teško radio kako bi prehranio obitelj i priskrbio joj kruh svagdašnji, muku znao pretvoriti u veselje.

U održavanju manifestacija kojima se čuvaju i njeguju nekadašnji običaji ivanečkim udrugama u pravilu pomaže Grad Ivanec. Tako je bilo i ovoga puta, kada je Grad financijski podupro ivanečku trebitvu kuruze.

berba_kukuruza10-maska-101018.jpg

Označeno u