FOTO: Folkloraši sjajnim nastupima oduševili na prvom izdanju Topličke folklorijade Foto: Damir Mrvčić

FOTO: Folkloraši sjajnim nastupima oduševili na prvom izdanju Topličke folklorijade

Varaždinske vijesti | 11.6.2018. u 19:12h | Objavljeno u Društvo

Kulturno umjetničko društvo „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica bilo je domaćin prve „Topličke folklorijade“, festivala kulturne i tradicijske baštine.

Naime, kako bi od zaborava sačuvali kulturno nasljeđe te ga prezentirali svojim sugrađanima i brojnim gostima, članovi KUD-a „Toplice“ odlučili su se za organizaciju ove manifestacije za koju vjeruju da će postati tradicionalna. Na premijernom izdanju „Topličke folklorijade“ osim domaćina predstavili su se i članovi KUD-a „Donji Vidovec“ iz Donjeg Vidovca, KUD-a „Hrvatskih željezničara“ iz Varaždina te KUD-a „Preporod“ iz Dugog Sela.

Manifestacija je započela mimohodom društava kroz Toplice, a povorka članova u narodnim nošnjama i u pratnji tamburaških sastava, kretala se od Osnovne škole „Antuna i Ivana Kukuljevića“, zatim ulicama kneza Trpimira i kralja Tomislava sve do crkve sv. Martina. Tamo je sudionike Folklorijade blagoslovio župnik Stjepan Mostečak, nakon čega je uslijedio bogati program na pozornici na Trgu Republike Hrvatske.

- Prostor Varaždinskih Toplica bogat je vrijednom kulturnom i tradicijskom baštinom. Vjerujemo kako smo prvim izdanjem Folklorijade uspjeli posjetiteljima prenijeti jedan dio tog bogatstva. Zanimanje publike i gostujućih KUD-ova jamstvo su da ovaj festival može postati tradicionalna manifestacija Grada Varaždinskih Toplica, koja će doprinijeti i povećanju kvalitete turističke ponude – poručili su organizatori.