×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/clients/client0/web1/web/images/Dan opcine Martijanec 2017
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan opcine Martijanec 2017
FOTO Dan općine Martijanec: Hitno treba ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu Foto: Općina Martijanec

FOTO Dan općine Martijanec: Hitno treba ostvariti uvjete za jednosmjensku nastavu

Varaždinske vijesti | 13.11.2017. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem

Na kulinarskom natjecanju održanom u sklopu proslave Dana općine Martijanec, nogometaši NK-a Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana pokazali su da kuhaju najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš u općini Martijanec.

martijanec-dan-opcine-07.JPG

Pokazali su se tako vještijim kuharima od društva iz NK-a Poleta iz Martijanca i NK-a Dinama iz Vrbanovca. Kuhalo se u petak cijelo poslijepodne - skuhano je 150 litara, a pobjednici su u najkraćem vremenu skuhali najviše hrane.

martijanec-dan-opcine-10.JPG

martijanec-dan-opcine-11.JPG

Dok su se jela završavala, u Društvenom domu Martijanec dvjestotinjak se ljudi okupilo na predstavi Glumačke družine Gruntovčani, Sigetec Koprivnički, koja je publiku nasmijala do suza. Program je nastavljen uz nastup KUD-a Martijanec, nakon čega je načelnik Martijanca Dražen Levak pozdravio goste, osvrnuo se na proteklu godinu i predstavio planove za budućnost općine.

{gallery}Dan opcine Martijanec 2017{/gallery}

U međuvremenu je i večera bila gotova, a kalorije je negdje trebalo i potrošiti pa se plesna večer uz svirku Family banda i Tamburaškog sastava Kraljevi pokazala kao dobitna kombinacija.

martijanec-dan-opcine-02.JPG

Proslava Dana općine završila je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u subotu, a tom je prilikom načelnik Dražen Levak svojim gostima – saborskim zastupnicima, županijskom vodstvu i općinskim načelnicima - predstavio odrađene projekte za prvih šest mjeseci ove godine, ali i ukazao na probleme s kojima se susreće Općina Martijanec.

martijanec-dan-opcine-18.JPG

- Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko-biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama. To nisu potrebe od jučer, nego se radi o dugogodišnjim problemima s kojima općinske vlasti pokušavaju izaći na kraj - istaknuo je Levak, kojemu upravo istječe šesti mjesec radnog staža na čelu Općine. Ipak, kako je istaknuo na sjednici, u mandat je ušao s optimizmom, uvjeren da će se ovi problemi uskoro riješiti, a varaždinski župan Radimir Čačić i saborski zastupnik Josip Križanić obećali su pomoć.

Naime, škola u Martijancu jedna je od četiri škole u Varaždinskoj županiji u kojima se nastava još uvijek odvija u dvije smjene.

martijanec-dan-opcine-20.JPG

- Kad su se gradile škole po JPP-u, u Martijancu nisu htjeli graditi po tom sistemu, a poslije se nije otvorila nova, pristupačna opcija. Varaždinska županija u čijoj je nadležnosti osnovno školstvo novca za školu nema, pa se je u izvršenje te obaveze u interesu svoje djece uključila Općina Martijanec iako to nije njezina zakonska obaveza, ali se čekati više ne može - istaknuto je na sjednici, a tom je prilikom načelnik ujedno predstavio model zajedničke suradnje Općine Martijanec i Varaždinske županije kojim planiraju rješiti taj problem.

- Općina Martijanec dograditi će školu sa šest učionica i potkrovljem u kojemu će se nalaziti školska i općinska knjižnica, u tom smislu Općina je već isfinancirala idejni projekat dogradnje. Županija će zgradu škole prijaviti za energetsku obnovu, obnovit će školsku kuhinju i opremiti učionice kompletne škole, te preuzeti upravljanje zgradom. Općina Martijanec bi u posljepodnevnim satima izgrađenu zgradu koristila za edukaciju mještana i cjeloživotno učenje – najavio je načelnik.

Župan Čačić je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom te odgovornima za to prozvao općinsko vodstvo od prije desetak godina koje, kako je reako, nije prihvatilo ideju JPP-a po kojem su napravljene 32 škole.

- Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno-privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca, i to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo – zaključio je Čačić, a obećao je i pomoć te suradnju sa Županijskom upravom za ceste oko rješavanja pješačko-biciklističkih staza uz županijske ceste.

martijanec-dan-opcine-13.JPG

I saborski zastupnik Josip Križanić smatra da je sramota da u vrijeme kad 94 posto učenika u županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvije.

– Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovaj tjedan razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi. Moramo prvo puzati da bi mogli hodati. Dugo dolazim u Martijanec i usudim se reći da dobro poznajem općinu i njezine probleme. I ja i župan za njih snosimo dio odgovornosti, vlast je tražila, a mi im nismo dovoljno pomogli. Jednako tako i za vrtić. Problem Sjevera je uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima. Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – rekao je Križanić.

Načelnik Levak je spomenuo i druge projekte koji će se odrađivati paralelno s prioritetima.

- Osim rješavanja krucijalnih problema, naravno da će u idućem razdoblju prioritet u radu općinske uprave biti apliciranje na natječaje za EU fondove i resornih ministarstava, kako bi se privuklo što više novaca za financiranje planiranih razvojnih projekata, te implementaciju svih zakonskih obveza općine – rekao je Levak, a Čačić je i u tome obećao pomoć, osobito u problemima vezanima uz poplave.

– Hrvatske vode imaju novac, ali dosad nitko iz Županije nije sredio potrebnu dokumentaciju i tražio novac. Sve to će se sad promijeniti – najavio je Čačić, a pomoć je obećao i Križanić.

Načelnik je ukratko spomenuo i projekte završene u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

– Adaptirani su društveni domovi u Sudovčini, Martijancu, Hrastovljanu i Madaraševcu. U tijeku je završetak rekonstrukcije doma i izgradnje Vatrogasnog spremišta u Slanju, a budući da smo zahvaljujući Vladi i ministrici Žalac te nazočnim saborskim zastupnicima, iz Ministarstva regionalnog razvoja uz prethodno odobrenih pola milijuna kuna dobili dodatnih 150.000, vjerujemo da ćemo tim novcem, mimo plana, uspjeti platiti i izgradnju fasade. Započeta je izgradnja Vatrogasnog igrališta u Hrastovljanu, tvrtke Aquatehnika i Varkom su izgradile vodovodnu mrežu na relaciji Rivalno–Stari vrh i Gornji Martijanec–Gornja Poljana. U sklopu tog projekta izvršena je i obnova završnog sloja asfalta na relaciji Gornji Martijanec–Gornja Poljana kojom je u Vrbanovečkim goricama uveden vodovod te obnovljena značajna prometnica koja povezuje Općine Martijanec i Grad Varaždinske Toplice - napomenuo je Levak.

Dodao je da je završen i projekt statičke sanacije crkve Sv. Martina u Martijancu, financiran s 350.000 kuna iz Ministarstva kulture. Uveden je video nadzor na grobljima u Martijancu, Križovljanu i Slanju, a uređene su i nadstrešnice na grobnim kućama u Slanju i Križovljanu, kao i staze na grobljima.

- Nastavljamo gdje su stali naši prethodnici, ubrzavamo i konkretiziramo započeto. Onaj tko osigura četiri glavna projekta općine: jednosmjensku nastavu, vrtić, poplave i pješačke state, osigurat će budućnost Martijancu, neovisno o kojoj političkoj opciji je riječ. Djeca trebaju biti sigurna u prometu i imati jednake obrazovne uvjete kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima županije pa se obitelji neće iseljavati – zaključio je Dražen Levak.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i općinska priznanja. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec Viktor Pijanec iz Vrbanovca, za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plaketu sa zlatnim znakom dobio je Jože Lipaj iz slovenskog PGD Martjanci, za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva, te Športsko rekreacijska udruga Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.

martijanec-dan-opcine-15.JPG

martijanec-dan-opcine-14.JPG

martijanec-dan-opcine-16.JPG

martijanec-dan-opcine-17.JPG

martijanec-dan-opcine-21.JPG

martijanec-dan-opcine-22.JPG