FOTO: Čuvari tradicije iz Hrvatske i Slovenije na Žetvenim svečanostima u Trnovcu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Čuvari tradicije iz Hrvatske i Slovenije na Žetvenim svečanostima u Trnovcu

| 8.7.2017. u 17:19h | Objavljeno u Našim krajem

Košnja žita, vezanje i slaganje snopova u "stavice", sve to u narodnim nošnjama koje su se nekad nosile za vrijeme ovakvih radova obilježile vruće subotnje poslijepodne u Trnovcu.

Naime, Kulturno-umjetničko društvo Mak i ove je godine organiziralo Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja. Ove godine na trnovečkim Žetvenim svečanostima sudjeluju članovi deset udruga iz Slovenije i Hrvatske. Uz domaćine iz KUD-a „Mak“, čuvanje tradicijskih običaja nastavljaju Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, Folklorna skupina „Bolnišnica“ iz Ptuja, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, Udruga „Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga „Copacabana“ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Sve je počelo okupljanjem sudionika u Pastoralnom centru i blagoslovom žeteoca u crkvi Majke Božje Snježne, nakon čega je povorka sudionika krenula na polje u trnovečki "Gaj", gdje su ih pozdravili zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

- Šestu godinu zaredom, ovdje u općini Trnovec Bartolovečki, u naselju Trnovec, pokraj potoka Zbel održavaju se Žetvene svečanosti. Drago mi je da smo i ove godine uspjeli okupiti puno ekipa, puno gostiju i udruga iz cijele naše općine, a petu godinu svečanost je i međunarodnog karaktera, s obzirom da imamo i goste iz Slovenije. Sljedeće ćemo godine pokušati podići sve na jednu višu razinu i organizirati Žetvene svečanosti u partnerstvu s jednom zemljom iz Europske unije, a u realizaciji tog projekta će nam sigurno pomoći i Županija - istaknuo je načelnik Šamec.

- Često kažem kako narod koji nema prošlosti ni tradicije nema ni budućnost, a ovo je dio prošlosti naše općine i s time prizivamo budućnost. Nadam se da naša općina stvarno ima svjetlu budućnost - rekao je Šamec.

- Treba podržati inicijativu, tradiciju koja se upriličuje ovdje u Trnovcu Bartolovečkom kroz prikaz žetve. Svi koji se bave društvenom djelatnošću i koji svoje znanje i aktivnosti usmjeravaju prema društvenoj koristi znaju koliko je to složen posao i koliko truda zahtijeva. Zaista je lijepo ovo vidjeti i doživjeti žetvu na tradicijski način - naglasio je dožupan Paljak.

Želja članova KUD-a Mak je očuvati tradiciju trnovečkog kraja, ali predstaviti tradiciju drugih krajeva.

- Nastojimo prikazati žetvu kako se odvijala u krajevima iz kojih nam ljudi dolaze. Zato i pozivamo udruge iz drugih krajeva. Neki su želi s kosama, neki sa srpom, neki visoko, neki nisko. Htjeli bismo uz taj običaj žetve, kako se nekad radilo na polju, prezentirati i hranu koja dolazi iz tog kraja, zato je i običaj da gosti sa sobom donesu hranu iz svog kraja - otkrio je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

Osim žetve, organiziran je i prikaz vršidbe žita, a druženje će završiti zajedničkom večerom sudionika.