FOTO Čiselska nedela u Maruševcu - tradicionalno druženje koje se ne propušta

| 1.10.2017. u 16:57h | Objavljeno u Našim krajem

Sunčan jesenski dan danas je mnogobrojne žitelje općine Maruševec, ali i one iz susjednih općina, potaknuo da razgledaju što se sve nudi na ovogodišnjem šestom po redu „Sajmu v Maruševcu“.

Naime, blagdan Kraljice svete Krunice ili Čiselska nedela, kako ga zovu mještani, jedno je od posljednjih proštenja u ovom dijelu godine kojeg mještani redovito pohode, no 2012. godine taj su blagdan organiziranjem "Sajma v Maruševcu" dodatno odlučili obogatiti članovi Kuburaške udruge Maruševec (KUM).

- Ideja osnivanja prvog sajma prije šest godina je bilo oživljavanje proštenja u starom obliku, odnosno bez tipkanja po mobitelu, interneta... Dakle, sajma gdje ljudi mogu razgovarati u četiri oka, upoznavati se, a znale su se događati i ljubavi, koje su potom rezultirale brakovima. Baš ovako su proštenja i prije izgledala, bila je velika gužva, bilo je izlagača, puno posjetitelja, glazba, ples... Jako smo zadovoljni jer Čiselska nedela polako postaje brand naše općine. Odnosno, svi već znaju da prve nedjelje u listopadu dolaze u Maruševec - našalio se predsjednik KUM-a Marijan Fatiga.

Osim sajma, mještani su mogli uživati i u nastupu KUD-a Klaruš, a imali su prilike vidjeti i kako izgleda kuburaško natjecanje. Osim domaćih kuburaša, natjecali su se članovi još destak kuburaških udruga iz Hrvatske i Slovenije. Fatiga je ukratko pojasnio kako izgleda jedno takvo natjecanje.

- Naravno, mjeri se jačina pucnja, no izuzetno prije toga je izuzetno važno da kubura pukne jer se zna dogoditi da zataji. Ona mora puknuti, tu se osvajaju bodovi, a u drugoj točci ekipe odabiru svog najbržeg punjača kubure i pucača. Kubura se u što kraćem vremenu mora napuniti i puknuti i onaj tko je najbrži i ima najveći broj bodova, pobjeđuje - naveo je predsjednik maruševečkih kuburaša uz napomenu kako se natjecatelji trude pucati s 0,00 promila alkohola.