FOTO: Bogat program manifestacije 3. Dani vrganja u Paki Foto: Dražen Novosel

FOTO: Bogat program manifestacije 3. Dani vrganja u Paki

| 11.9.2016. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon sinoćnjeg stručnog skupa u maloj dvorani KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a na kojem je bilo riječi o mogućnosti financiranja projekata iz Programa ruralnog razvoja RH s naglaskom na mjere šumarstva, ulozi micelija u zaštiti šuma, te problematici protupravnog prisvajanja primarnih i sekundarnih šumskih proizvoda iz privatnih šuma, danas su u Paki nastavljeni 3. Dani vrganja.

Organizator manifestacije je Udruga privatnih šumovlasnika Graber, uz pomoć Turističke zajednice Grada Novog Marofa. Cilj ove manifestacije je promicanje vrganja kao gastronomske delicije, zatim turizma u ovom, južnom dijelu Varaždinske županije, utvrde Paka, zatim vrijednosti lokalne zajednice, zaštita prirodnih dobara, podizanje ekološke svijesti, osobito kod mladih, očuvanje izvornih običaja i povijesnih vrednota domaćeg kraja.

Na početku manifestacije stotinjak berača vrganja prijavilo se za natjecanje u berbi gljiva, koje je potrajalo do 11 sati i 30 minuta. Do 11 sati bio je organiziran i doručak uz groficu Lujzu za sudionike manifestacije i piknik za djecu, a u 10 sati počela je biciklijada pod nazivom „Uz gljivarijadu – biciklijada“, koja je okupila sedamdesetak sudionika. Biciklijada se vozila na relaciji Paka - Breznički Hum - Kršćanovec - Breznica - Vinično - Radešić - Paka, ukupne dužine 25 kilometara.

Nekoliko minuta nakon biciklista po prvi puta u sklopu manifestacije startala je i skupina od dvadesetak brdskih trkača, koji su trčali na stazi dužine 4 kilometra, promovirajući brsko trčanje. Za posjetitelje je omogućen i  obilazak lokaliteta dabrova, stručan obilazak utvrde Paka, te prezentacija „lova“ na crni tartuf sa renomiranim tartufarom i psom lagotto romagnolo. Tijekom dana održava se sajam autohtonih proizvoda, promocija streličarstva, promocija lovišta obitelji Erdődy, tzv. „Zverinjak“, a moguća je vožnja kočijom uz „Zverinjak“ do podnožja utvrde Paka s groficom Lujzom