EKOLOŠKA SAVJEST? Otpad odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku" Foto: Grad Ivanec

EKOLOŠKA SAVJEST? Otpad odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku"

Varaždinske vijesti | 11.9.2017. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Svaki put kad dolaze prazniti kontejnere za odlaganje otpadnog stakla (zeleni kontejner) ili PVC ambalaže (žuti spremnik) pokraj stambenih zgrada u Ivancu, djelatnike Ivkoma u pravilu dočekuju ovakvi prizori.

- Unatoč tomu što na kontejnerima jasno piše za koju su vrstu reciklažnog otpada namijenjeni kao i tomu da se u Ivancu otpad selektira već desetak godina, a da se i ne spominju leci distribuirani svim kućanstvima te brojni apeli i kampanje za odvojeno odlaganje otpada namijenjena reciklaži, očito je da neke građane za to nije briga. U maniri "smeće je smeće" otpad bez ikakvog obzira odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku" - naglašavaju iz Grada Ivanca.

U kontejnere za otpadno staklo i PCV ambalažu odbacuje se tako kućno smeće koje brzo fermentira i raspada se, što onemogućuje njegovo selektiranje. Iz Grada Ivanca ukazuju kako se identični prizori ponavljaju iz tjedna u tjedan, a u Ivkomu kažu da – ako uopće može biti gore – onda je stanje koje zatiču u spremnicima za plastiku još gore.

- Komunalci su bili prisiljeni smeće istovariti u reciklažnom dvorištu u Ivkomu, selektirati ga i tek onda ostatak ponovno utovariti na kamion i zbrinuti na odlagalištu u Jerovcu. I radnici koji to moraju raditi naši su sugrađani pa se postavlja pitanje: Gdje je savjest? Mora li baš tako? Zašto neodgovornim ponašanjem prisiljavati druge ljude da kopaju po našem smeću? - ukazuju iz Grada Ivanca.

Usto napominju da takvo postupanje ujedno degradira i obezvređuje trud velikog broja ekološki osviještenih građana, koji otpad uredno selektiraju i odgovorno ga odlažu u odgovarajuće kontejnere. Naime, događa se da su spremnici za reciklažni otpad toliko ispremiješani s običnim smećem da radnicima ne preostaje drugo nego da kompletan sadržaj odvezu na odlagalište u Jerovec. A samim time na smetištu završava plastika/staklo/papir, sve ono što su građani prethodno uredno skupljali, spakirali i odložili za reciklažu.

Stoga iz Grada Ivanca ponovno upućuju apel građanima da poštuju komunalni red te pozivaju sve stanare koji uoče da netko kućno smeće odlaže u kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada, da o tome odmah obavijeste Komunalno redarstvo Grada Ivanca (tel. 492-864, mob. 091 44 04 895).

- Ukoliko nered ne prestane, jer sumnja se da je riječ uvijek o istim pojedincima, krajnja mjera bit će postavljanje video nadzora, a onda se kazne više neće moći izbjeći - upozorili su iz Grada Ivanca.

ivanec-otpad_1.jpg

ivanec-otpad_2.jpg

ivanec-otpad_3.jpg