EKOLOŠKA SAVJEST? Otpad odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
EKOLOŠKA SAVJEST? Otpad odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku" Foto: Grad Ivanec

Svaki put kad dolaze prazniti kontejnere za odlaganje otpadnog stakla (zeleni kontejner) ili PVC ambalaže (žuti spremnik) pokraj stambenih zgrada u Ivancu, djelatnike Ivkoma u pravilu dočekuju ovakvi prizori.

- Unatoč tomu što na kontejnerima jasno piše za koju su vrstu reciklažnog otpada namijenjeni kao i tomu da se u Ivancu otpad selektira već desetak godina, a da se i ne spominju leci distribuirani svim kućanstvima te brojni apeli i kampanje za odvojeno odlaganje otpada namijenjena reciklaži, očito je da neke građane za to nije briga. U maniri "smeće je smeće" otpad bez ikakvog obzira odlažu u prvi kontejner koji im dođe "pod ruku" - naglašavaju iz Grada Ivanca.

U kontejnere za otpadno staklo i PCV ambalažu odbacuje se tako kućno smeće koje brzo fermentira i raspada se, što onemogućuje njegovo selektiranje. Iz Grada Ivanca ukazuju kako se identični prizori ponavljaju iz tjedna u tjedan, a u Ivkomu kažu da – ako uopće može biti gore – onda je stanje koje zatiču u spremnicima za plastiku još gore.

- Komunalci su bili prisiljeni smeće istovariti u reciklažnom dvorištu u Ivkomu, selektirati ga i tek onda ostatak ponovno utovariti na kamion i zbrinuti na odlagalištu u Jerovcu. I radnici koji to moraju raditi naši su sugrađani pa se postavlja pitanje: Gdje je savjest? Mora li baš tako? Zašto neodgovornim ponašanjem prisiljavati druge ljude da kopaju po našem smeću? - ukazuju iz Grada Ivanca.

Usto napominju da takvo postupanje ujedno degradira i obezvređuje trud velikog broja ekološki osviještenih građana, koji otpad uredno selektiraju i odgovorno ga odlažu u odgovarajuće kontejnere. Naime, događa se da su spremnici za reciklažni otpad toliko ispremiješani s običnim smećem da radnicima ne preostaje drugo nego da kompletan sadržaj odvezu na odlagalište u Jerovec. A samim time na smetištu završava plastika/staklo/papir, sve ono što su građani prethodno uredno skupljali, spakirali i odložili za reciklažu.

Stoga iz Grada Ivanca ponovno upućuju apel građanima da poštuju komunalni red te pozivaju sve stanare koji uoče da netko kućno smeće odlaže u kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada, da o tome odmah obavijeste Komunalno redarstvo Grada Ivanca (tel. 492-864, mob. 091 44 04 895).

- Ukoliko nered ne prestane, jer sumnja se da je riječ uvijek o istim pojedincima, krajnja mjera bit će postavljanje video nadzora, a onda se kazne više neće moći izbjeći - upozorili su iz Grada Ivanca.

ivanec-otpad_1.jpg

ivanec-otpad_2.jpg

ivanec-otpad_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.