DVD Novi Marof: Društvo koje štiti cijeli južni dio županije proslavilo 95 godina Foto: Grad Novi Marof

DVD Novi Marof: Društvo koje štiti cijeli južni dio županije proslavilo 95 godina

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.11.2018. u 12:42h | Objavljeno u Našim krajem

Najstarije vatrogasno društvo na području grada Novog Marofa koje je osnovano daleke 1923. godine proslavilo je 95 godina postojanja i rada što je obilježeno svečanošću u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Naime, radi se o stožernom vatrogasnom društvu koje praktički drži zaštitu na području južnog dijela Varaždinske županije, a o bogatoj povijesti i važnosti DVD-a Novi Marof govorio je predsjednik Nedeljko Vukalović.

– Naše društvo sada broji 150 članova, od kojih je 35 operativnih, a obavljamo sve vrste vatrogasnih intervencija na području grada i južnog dijela županije, s time da je to u prosjeku između 50 i 80 intervencija godišnje, uz 50-ak usluga koje obavljamo našim građanima, odnosno onima kojima je to potreba. Druga stvar koja je važna jest da mi kao vatrogasno društvo nismo samo jaki na vatrogasnim intervencijama, nego se bavimo i svim ostalim aktivnostima na području vatrogastva, a to su natjecanja, osposobljavanja, manifestacije, druženja... tako da nismo bazirani samo na vatrozaštitu, nego na sve ono što vatrogastvo predstavlja kao organizaciju – kazao je Vukalović.

Govoreći o novim generacijama vatrogasaca, predsjednik DVD-a Novi Marof istaknuo je kako interes mladih možda nije na cijelom području županije isti kao ranije.

– Međutim, mi imamo tu sreću da smo gradsko društvo pa imamo malo veću mogućnost okupljanja djece i mladih. To znači da mladeži, znači djecu od 12 do 16 godina, imamo više od 20, a manjih, onih od 6 do 12 godina, imamo više od 40. Trudimo se da ta djeca i mladež od nas nauče što više, kako bi jednog dana postali pravi vatrogasci – zaključio je Vukalović te dodao da statistika govori da od desetoro mladih, troje postanu vatrogasci.

Proslavi 95. obljetnice DVD-a Novi Marof nazočio je i gradonačelnik Siniša Jenkač koji je istaknuo da je ovo Društvo okosnica Vatrogasne zajednice Grada Novog Marofa kao najopremljenije, najjače i najoperativnije društvo.

– 95 godina tradicije, 95 godina dobrovoljnog vatrogastva, ljudi koji su se nesebično davali na korist cijelom društvu. Moramo o njima voditi brigu kroz financije, a Grad Novi Marof itekako vodi brigu o vatrogastvu pa iz proračuna ove godine predviđamo oko 800 tisuća kuna – naglasio je gradonačelnik Jenkač i najavio nabavku novog vozila.

– Krećemo u nabavku novog vatrogasnog vozila koje će biti u Vatrogasnoj zajednici, odnosno u DVD-u Novi Marof, da dodatno opremimo naše vatrogasce kako bi bili što operativniji i s najboljim efektom izvršavali svoje dužnosti – završio je Jenkač.

Na svečanosti je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je čestitao DVD-u Novi Marof na značajnoj obljetnici istaknuvši da entuzijazam vatrogasaca treba cijeniti i poštivati.

– Kada govorimo o 95 godina rada i djelovanja DVD-a Novi Marof u biti govorimo o 95 godina pomaganja našim sugrađanima, spašavanju i njih i njihove imovine kod požara i poplava, kod prometnih nezgoda i slično. Također govorimo i o radu za opće dobro, jer upravo su vatrogasci, tj. dobrovoljna vatrogasna društva, ti koji se redovito uključuju u sve društvene, kulturne i sportske aktivnosti svoga mjesta. Iz samog njihovog naziva vidljivo je da oni to rade dobrovoljno znači zato jer to zaista žele. Stoga taj njihov entuzijazam treba cijeniti i poštivati. Na tome im zahvaljujem, čestitam im na njihovoj obljetnici i želim puno uspjeha na vatrogasnim natjecanjima – poručio je Stričak.

dvd_2.JPG

dvd_1.JPG

dvd_5.JPG

dvd_6.JPG

dvd_3.JPGdvd_4.JPG

Označeno u