Drava Life: U Zamlaki uskoro odmorište s informativno-edukativnim sadržajima Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Drava Life: U Zamlaki uskoro odmorište s informativno-edukativnim sadržajima

Varaždinske vijesti | 4.5.2018. u 11:44h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki, točnije naselje Zamlaka, postaje dio unaprjeđenja ekosustava rijeke Drave. Naime, u Zamlaki će uskoro biti izgrađeno odmorište s informativno-edukativnim sadržajima. Izgradnja informativno-edukativne točke jedna je od aktivnosti u sklopu provođenja projekta Drava Life, vrijednog 4,6 milijuna eura.

– Cilj projekta je unaprijediti ekosustav Drave u Hrvatskoj provedbom različitih aktivnosti obnove rijeke, uspostavom prekogranične suradnje, smanjenjem čovjekova ometanja riječnih ptica te općenito podizanjem svijesti o važnosti ovog područja poznatog i pod nazivom „Europska Amazona“ – pojasnio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, HNS-ov Zvonko Šamec.

Šamec je naglasio da je ovo jedini hrvatski projekt koji je Europska komisija odobrila kroz program Life 2014. za projekte očuvanja okoliša, a uključuje i aktivnosti na području općine Trnovec Bartolovečki.

Projekt „Drava Life – Integrirano upravljanje rijekama“, odnosno aktivnosti za obnovu rijeke, bit će od neizmjerne koristi za ugrožena staništa i vrste u Natura 2000 područjima i pridonijet će boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku Dravu te će povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo.

Glavne aktivnosti u sklopu projekta provode se na sedam lokacija duž rijeke Drave među kojima je i stara Drava kod Varaždina. Područje projekta Drava Life obuhvaća dužinu od 310 km i uključuje četiri NATURA 2000 područja na površini od 67.800 hektara od Dubrave Križovljanske do Osijeka. Projekt Drava Life pokrenut je 1. prosinca 2015. i trajat će do 30. studenoga 2020.

drava_life_zamlaka_2.jpg