Stiže proljeće: Članovi Udruge Varaždinbreg u voćnjaku na Banjšćini učili o orezivanju jabuka Foto: Općina Gornji Kneginec

Stiže proljeće: Članovi Udruge Varaždinbreg u voćnjaku na Banjšćini učili o orezivanju jabuka

I.D./Varaždinske vijesti | 9.3.2019. u 14:45h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg održala je u voćnjaku Ivana Fučkara na Banjščini radionicu o orezivanju i zaštiti jabuka.

Cilj ove radionice bio je podučiti vinogradare i voćare pravilnom formiranju i orezivanju jabuka čime se povećava rodnost i kvaliteta plodova u berbi, razlikovanju rodnih grana od vodopija te kako se zimskom rezidbom krošnje ostavlja omjer vegetativnih i cvjetnih pupova koji u konačnici određuju količinu roda jabuke. Na radionici je također posebno istaknuto kako je prije svake rezidbe rezni alat potrebno dezinficirati dezinfekcijskim sredstvom.

Domaćin radionice Ivan Fučkar u svome voćnjaku uzgaja 270 stabala voćaka jabuka, a višak proizvoda prerađuje u jabučni sok. Edukaciji kneginečkih vinogradara i voćara prisustvovao je i zamjenik općinskog načelnika Robert Đuranec, a nakon edukacije u voćnjaku uslijedila je konzumacija jabuka odnjegovanih u podrumu bez posebnog tretmana te degustacija prirodnog jabučnog soka uz prigodno druženje vinogradarki i vinogradara.

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_1.jpg

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_2.jpg

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_3.jpg

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_4.jpg

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_5.jpg

udruga_varazdinbreg_edukacija_orezivanje_vocki_6.jpg