Božićni "poklon" za petero Lepoglavčana - posao na javnim radovima Foto: Grad Lepoglava

Božićni "poklon" za petero Lepoglavčana - posao na javnim radovima

Varaždinske vijesti | 25.12.2017. u 13:01h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljajući provođenje aktivne socijalne politike, u Gradu Lepoglavi s radom je započelo novih pet djelatnika u programu Javnih radova.

Po prvi puta, radnici će raditi u sklopu programa aktivacije nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava. Upravo su brojne poplave uzrokovane potocima bujičarima te požari otvorenog tipa zbog neuređenih poljoprivrednih površina, posljednjih godina predstavljali veliku opasnost za sigurnost građana i jedino zbog visoke pripremljenosti vatrogasaca i dobre koordinacije dionika sustava zaštite i spašavanja nije došlo do nesreća većih razmjera.

Kako bi se na vrijeme preveniralo i posljedično smanjio rizik od ugroza ovakve vrste, petero djelatnika novog programa Javnih radova u sklopu poslova koje će obavljati imaju fokus upravo na rješavanje problema koji su bili uzrok većim ugrozama. Između ostaloga, radit će na održavanju nerazvrstanih cesta koje obuhvaća krčenje samoniklog grmlja i šiblja, uklanjanje i odvoz granja.

Tu su još i radovi na uređenju kanala uz nerazvrstane ceste, čišćenje cestovnih jaraka, čišćenje i osposobljavanje prilaza slivnicima i odvodnim jarcima, produbljenje korita oborinskih kanala, održavanje poljskih putova, pomoć pri izradi protupožarnih prosjeka i putova, čišćenje i održavanje rubnih pojaseva uz javne prometnice i željezničke pruge, održavanje čistim i uređivanje postojećih izvora vode u šumama te ostale preventivno-uzgojne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara te saniranje nerazvrstanih cesta, čijih su vlasnici i za njihovo održavanje nadležne upravo jedinice lokalne samouprave i uprave, zbog posljedica bujičnih poplava.

Naravno, radit će se i na sanaciji divljih odlagališta otpada koji obuhvaćaju poslove sakupljanja otpada, odvoz i zbrinjavanje, nasipanje zemljom saniranih površina te sprečavanje njihova širenja.

Nakon obuke zaštite na radu, djelatnicima se pridružio i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, davši im dodatno objašnjenje aktivnosti za narednih šest mjeseci te je spomenuo i višegodišnju korist ovog programa.

- Grad Lepoglava kroz Program javnih radova do sad je zaposlio točno 134 osobe i na taj smo program posebno ponosni jer je direktno usmjeren na ljude, na naše građane. Iako smo imali tek 24 sata za reakciju, uspjeli smo zaposliti petero naših sugrađana na novom programu javnih radova. Ekipa se složila da im je to najbolji poklon za Božić koji su mogli primiti od Grada, a ja sam zaista zahvalan tim dobrim i vrijednim ljudima koji su zaslužili još jednu priliku u životu. Nova mjera, novi ljudi, ista skrb za građane. Iduće godine očekujemo i 'redovne' javne radove kojima se također veselimo. Nek' im je svima sretan Božić! – poručio je Kovač.

Označeno u