U ponedjeljak počinje 7. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

| 7.5.2017. u 13:27h | Objavljeno u Našim krajem

U razdoblju od 8. do 14. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po sedmi puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze.

Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske radi zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, glavni je cilj „Tjedna“ promocija vrijednosti i važnosti botaničkih vrtova i arboretuma za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: botanički vrtovi i arboretumi su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takvi imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka. U razdoblju od 8. do 14. svibnja širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti...) za školsku djecu i javnost.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da posjete učenika nekom od najbližih botaničkih vrtova i arboretuma uključe u školski kurikulum, odnosno u nastavne planove i programe, te povežu s obilježavanjem 18. svibnjaMeđunarodnog dana zaštite biljaka (International Plant Conservation Day) i Međunarodnog dana muzeja (International Museum Day), odnosno 15. svibnjaMeđunarodnog dana obitelji (International Day of Families).

Inače, županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj - Arboretumu Opeka. Želja je organizatora da Opeku tijekom tjedna privuče što više posjetitelja, te da oni u jedinstvenom prirodnom okruženju zajednički provedu ugodne i korisne trenutke.