Zlatko Novak obranio titulu i postao najbolji hrvatski kuhar

U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu jučerašnje cjelodnevno kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je najboljeg hrvatskog kuhara.

Najbolji od najboljih, dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak, kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Uspio je u jakoj konkurenciji obraniti prošlogodišnji naslov.

Od 10 do 19 sati desetero najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu, te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Vladimir Balent i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale.

Uistinu uzbudljiva borba se odvijala u Paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Zlatko Novak je u kvalifikacijskom dijelu zaostajao za Damnjanom Draganićem samo za bod, a pratio ih je Tomislav Karamarko. I dok se činilo da je Draganić odnio sigurnu pobjedu nadmašivši Novaka u glavnom jelu u finalu, preostao je desert u kojem je Zlatko briljirao, dok su i Draganić i Karamarko ipak malo slabije realizirali svoje naume i tako prepustili Novaku titulu najboljeg.

Finalisti su pripremali glavno jelo od lososa i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručila je gđa. Tatjana Operta, zamjenica pročelnice Gradskog ureda Grada Zagreba za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Uz bogate nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza Podravke, Dukata, Dick noževa te Simple greena koje je primio pobjednik, Zlatko Novak će ujedno biti prijavljen kao predstavnik Hrvatske na sljedećem natjecanju Bocuse d'Or, najprestižnijem kuharskom natjecanju na svijetu. Nastup na Bocuse d'Or kruna je i san gotovo svakog kuhara i vjerujemo da će Zlatko Novak dostojno predstavljati Hrvatsku na polufinalnom natjecanju u Torinu u lipnju ove godine.

Iz Varaždina su još sudjelovali i Marin Pozder iz Restorana Bedem te Ivan Tomas predstavnik restorana Fontana Crnković.

Naime, CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji su kušali preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Poslastica trećeg dana manifestacije bilo je amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima su sudjelovali posjetitelji Sajma. Oni su uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavali već unaprijed pripremljene torte. Kako se ocjenjivači nisu mogli odlučiti koja je najljepše dekorirana zaključili su da su svi natjecatelji zaslužili nagradu te su kućama ponijeli tortu koju su sami i ukrasili.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.