"Želimo da roditelji sa svojom djecom idu u prirodu, a ne da ih postave pred televizore"

| 23.10.2017. u 12:37h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas je u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, održan 4. međunarodni sastanak EU projekta „Stronger parents – Healthier Communities“ SPAHCO na temu „Zdrave zajednice“.

Zavod za javno zdravstvo je jedan od sedam partnera iz sedam zemalja EU.

- Potrebno je zauzeti jedan aktivniji pristup promoviranju zdravih zajednica, uključiti sve sudionike i nevladine organizacije. Prostora za poboljšanje zdravstva u Varaždinskoj županiji ima, posebice u segmentu kardiovaskularnih bolesti te u segmentu prevencije ranog otkrivanja raka - rekla je Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo, dodajući kako je ovaj međunarodni sastanak jedan korak više prema poboljšanju zdravstva u Varaždinskoj županiji.

Jedna od predavačica bila je i Isabel Serna koja je odmah na početku predstavila projekt SPAHCO te što se sve do sada napravilo.

- Cilj projekta je educiranje roditelja o preventivnim zdravstvenim mjerama. U projekt su uključene razne općine, nevladine organizacije i Zavodi za javna zdravstva što je dobro jer se svi međusobno nadopunjujemo i učimo jedni od drugih. Glavni cilj nam je pokazati drugim nastavnicima na koji način mogu pomoći roditeljima kako bi odgojili svoju djecu da žive zdravijim načinom života. Želimo da roditelji svoje slobodno vrijeme provode sa svojom djecom i da ne ovise toliko o tehnologijama. Želimo da roditelji sa svojom djecom idu u prirodu, a ne da ih postave pred televizore i računala samo zato jer im to više odgovara - rekla je Isabel Serna.

U planu je i izrada aplikacije i online igrica koja bi pomogla roditeljima u odgoju njihove djece.

Među nekoliko predavača bila je i prof. dr.sc. Selma Šogorić iz Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, ujedno i prof. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Hrvatske Mreže Zdravih Gradova (HZMG).

Podsjetimo, kako je Varaždinska županija pridružila se Hrvatskoj mreži zdravih gradova 2001. godine. Tijekom 2003. godine, od strane tadašnjeg županijskog tima za zdravlje, izrađena je Slika zdravlja Varaždinske županije u kojoj je utvrđeno pet prioritetnih zdravstvenih problema i to: kardiovaskularne bolesti, rak debelog crijeva, lyme borelioza, zdravstveno ispravna voda za piće i alkoholizam i druge ovisnosti kod srednjoškolske populacije.