Veselo, zanimljivo, ali i poučno u DV „Zeko“: Učili kako izraditi Trnovečku prostu makovnjaču Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Veselo, zanimljivo, ali i poučno u DV „Zeko“: Učili kako izraditi Trnovečku prostu makovnjaču

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.2.2018. u 18:09h | Objavljeno u Društvo

U Dječjem vrtiću „Zeko“ u Trnovcu je ponovo bilo veselo, zanimljivo, ali i poučno – mališani su učili kako izraditi Trnovečku prostu makovnjaču, u čemu su im pomagale gošće iz Udruge žena „Trnovečko srce“.

Trnovečka makovnjača tradicionalni je kolač općine Trnovec Bartolovečki, a odnedavno je i u zavičajnom priručniku namijenjenom učenicima. Usto, Trnovečka prosta makovnjača je i na listi zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Varaždinske županije.

Žene iz udruge „Trnovečko srce“ diljem Varaždinske županije, ali i šire, prenose slavu ovog, kako same kažu, „najboljeg kolača na svijetu“, a jedan od njihovih ciljeva je naučiti mlađe generacije vještini pripreme ove slastice.

Vrtićki su mališani aktivno sudjelovali u miješanju, valjanju i razvlačenju tijesta, pripremi nadjeva i zamatanju te pečenju u vrtićkoj pećnici. Kad je posao bio gotov, na zadovoljstvo malih i velikih priređeno je i kušanje makovnjače. Prezentaciji izrade Trnovečke makovnjače prisustvovao je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.