Varaždinski zbor „Chorus angelicus“ danas gostuje u župi Sv. Ilija

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.6.2019. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski Mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus“ izabran je, kao jedan od malobrojnih predstavnika glazbene umjetnosti iz čitave Hrvatske, u programu „Ruksak (pun) kulture“ te već treću sezonu putuje Hrvatskom. Radi se o programu koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Program zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Provoditelji programa su profesionalni umjetnici, umjetničke organizacije, studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora.

Tako je zbor svoj „Ruksak (pun) kulture“ donio pred 200- tinjak djece u tri obrazovne ustanove: u Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava u Zagrebu, srednju školu prilagođenu rehabilitaciji osoba s različitim oblicima teškoća, Osnovnu školu Josipa Kozarca u slavonskom mjestu Semeljci i Osnovnu školu Vladimira Nazora u Budinščini.

Bili su to edukativni događaji na kojima članovi zbora glazbenim izvođenjem klasičnog višeglasja, izlaganjem o njegovim karakteristikama, te radionicom o vježbanju pjevačkog disanja, izgovora, držanja i dirigiranja, nastoje kod djece razviti ljubav za lijepo klasično pjevanje te domaćinima pružiti nezaboravan doživljaj, naravno, uz potporu HNK Varaždin i pomno izabranih povijesnih kostima od strane njihovog vrijednog kostimografa Mladena Jerneića- Grofa.

Bitno je naglasiti kako se barokni stil kostima koje zbor nosi u školama po Hrvatskoj, lijepo uklapa uz prezentaciju regije iz koje dolazi i grada glazbe, baroka i cvijeća. Zbor u ovoj obljetničkoj godini 20-te godišnjice od njegovog osnutka, priprema još jedno velebno, remek-djelo klasične zborske i orkestralne literature- Mendelssohnov oratorij “Ilija”, a dijelove oratorija posjetitelji mogu poslušati uz glazbenu pratnju instrumentalnog ansambla i nekoliko zborova, već ovoga vikenda, odnosno danas u 19 sati u župi Sv. Ilija.

Plakat_Ilija.jpg