Varaždinski Tigrovi odlaze na 25. obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske

V.V. | 20.10.2017. u 09:02h | Objavljeno u Društvo

Članovi varaždinske podružnice Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi će pod pokroviteljstvom Grada Varaždina sudjelovati u proslavi 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske koja će biti organizirana ovog vikenda, 20. - 22. listopada u Konavlima , Cavtatu i Ćilipima.

Kako se najavljuje, varaždinski Tigrovi sudjelovat će u mimohodu branitelja ulicama Cavtata, položit će cvijeće kraj biste pokojnog Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, te sudjelovati na okruglom stolu o događajima vezanim za oslobađanje juga Hrvatske. Položit će svijeće i obići spomenike braniteljima u Ćilipima i drugim okolnim mjestima, te između ostalog prisustvovati svečanoj sjednici općine Konavle.

Pripadnici legendarne 5. bojne 1. A brigade Tigrovi jedna su od najzaslužnijih postrojbi iz Domovinskog rata za oslobađanje juga Hrvatske.
O tome svjedoči opis njihovog ratnog puta: Po dolasku na Južno bojište Bojna zaposjeda položaje u Imotici , Topolu te Zelenikovcu Gornjem . S tih položaja kreće u oslobodilačke akcije u operaciji „ Tigar „ za ovladavanjem Gornjim i Donjim Drijenom , Treskavcem, Trnovicom, Lisnikom , Slanom , Trstenom , Mokošicom , Osojnikom te konačno pomorskim desantom na Cavtat i zauzimanjem dominantnih kota u konavoskim brdima u akciji „ Slobodna zemlja „. Za posebne zasluge na Južnom bojištu bojna je primila „ Plamenac „ Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana .

Tijekom boravka na Južnom bojištu Bojna se posebno istakla u kontinuiranom napadnom djelovanju na izrazito taktički zahtjevnom terenu. Važno je napomenuti da je bojna iako trpeći velike gubitke , pa i teško ranjavanje zamjenika zapovjednika bojne bojnika Ivana Koradea sve pred nju postavljene zadaće krajnje profesionalno i časno izvršila . 5. Bojna 1. A brigade ZNG RH „ Tigrovi „ u sastavu 1. A brigade ZNG RH „ Tigrovi „ odlikovana je Redom NIkole Šubića Zrinskog ,

Redom Kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatska. Tijekom navedenih operacija život za Domovinu položilo je 8 pripadnika 5. bojne 1 A brigade Tigrovi.

Označeno u