Varaždinske Toplice: Obnavlja se drvena tradicijska kuća iz 1801. godine

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Varaždinske Toplice: Obnavlja se drvena tradicijska kuća iz 1801. godine Foto: Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

U gradskom parku Marije Ružička Strozzi u Varaždinskim Toplicama u tijeku je provedba projekta obnove i prezentacije zaštićene drvene tradicijske kuće iz 1801. godine.

Tradicijski objekt predstavlja originalni primjer očuvane autohtone tradicijske arhitekture na području Varaždinske županije, a brojni posjetitelji grada Varaždinske Toplice i Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice pokazuju interes za ovom kulturnom baštinom.

Projekt je na raspisani natječaj Ministarstva kulture RH kandidirao Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, budući da se ovo vrlo vrijedno i zaštićeno kulturno dobro nalazi u sastavu Muzeja. Detaljnom analizom raznih stručnjaka koji niz godina surađuju s Muzejom na obnovi baštine grada Varaždinske Toplice, utvrđeno je da je potrebna cjelovita konzervatorsko-restauratorska i građevinska obnova te ozbiljni zahvat kako bi i u budućnosti objekt mogao biti jedinstveni spomenik i primjer očuvane tradicijske kulture i graditeljstva ovog područja.

Sredstva za program obnove osigurana su potpisanim ugovorom s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, dok program sufinanciraju Grad Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice. Radovi obnove u ovoj godini odnose se na konzervatorsko-restauratorske radove obnove specifičnog glinenog premaza žbuke s vanjske i unutarnje strane objekta, kao i na radove obnove starog glinenog poda koji se nalazi u unutrašnjosti kuće te očuvane drvene originalne stolarije.

Svi ovi radovi izvode se pod stalnim nadzorom nadležnog Konzervatorskog odjela iz Varaždina i firme s dozvolom na projektima obnove zaštićene kulturne baštine Republike Hrvatske, s ciljem što bolje obnove i moderne prezentacije kulturnog objekta. Cilj programa Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice je kvalitetna muzejska interpretacija i prezentacija tradicijske kulture topličkog kraja, kao i proširenje kulturne ponude Muzeja. Projekt Muzeja, nakon opsežne obnove, uključit će u sljedećoj fazi detaljnu izradu nove muzeološke prezentacije stare kuće i bogate etnografske zbirke Muzeja, kao i opsežan stručni rad na izradi novog multimedijalnog interpretativnog centra tradicijske kulture topličkog kraja.

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice kandidirao je ove programe Ministarstvu kulture RH za daljnje radove obnove u 2019. godini.

- Želja muzejskih djelatnika je u prvom redu očuvanje, ali i nova moderna kvalitetna prezentacija te interpretacija tradicijske baštine prilagođena svim novim modernim zahtjevima kulturnog-turizma u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske i Varaždinske županije - ističe v.d. ravnateljice muzeja Spomenka Vlahović.

varazdinske_toplice_muzej_1.JPG

varazdinske_toplice_muzej_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.