Varaždinci i Ludbrežani zajedno posjetili bivše ratno područje Pakraca i Lipika

VV | 3.5.2018. u 20:12h | Objavljeno u Društvo

Povodom 23. godišnjice izvođenja VRO "Bljesak", Ludbrežani i Varaždinci, članovi Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 Varaždin, su prema svom godišnjem Planu obilježavanja važnijih datuma i čuvanja pijeteta, posjetili područje zapadne Slavonije i tom prilikom položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježjima u čast svojih prijatelja, poginulih pripadnika 104.brigade.

Ovo je bila i prilika za pojedine članove iz Varaždina i Ludbrega, da nakon 27 godina čuju istinite i argumentirane podatke i činjenice, iznesene prilikom organiziranih Okruglih stolova od strane zapovjednika i visokih časnika, koji su bili učesnici planiranja i samog izvođenja operacija "Otkos 91","Orkan 91" i "Papuk 91" u Pakracu u veljači i ožujku u Kukavici kod Bjelovara ove godine.

Dobrodošlicom, prigodnim govorima i riječima zahvale na mjestima pogibija i stradavanja pripadnika varaždinske 104. brigade, obratili su se predstavnici braniteljskih udruga iz Pakraca, Stipe Hodak, predsjednik "Hrvatskih ratnih vojnih invalida" Pakrac i predsjednik "Časničkog zbora Pakrac -Lipik" pukovnik Božidar Lujanac.

U Lipiku su na "Trgu hrvatskih branitelja", kod spomen obilježja svim poginulim braniteljima koji su dali svoje živote u akciji oslobođenja grada, položili cvijeće i zapalili svijeće u nazočnosti domaćina dogradonačelnika Slobodana Katunara, u čijem društvu su proveli lijepe trenutke druženja u Veteranskom centru Lipik.

Tom prilikom uputio im je riječi zahvale za sve što su odradili u obrani Lipika u teškim ratnim vremenima, posebno svim varaždincima pripadnicima 1.varaždinske bojne 104.brigade ZNGHV Varaždin, koji su čuvali sam grad od prosinca 91.godine do srpnja 1992.godine.

Domaćinima se u Pakracu i Lipiku riječima zahvale i lijepom druženju te budućoj suradnji zahvalio predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991-1995 Varaždin, umirovljeni bojnik HV Vladimir Leskovar.

Samu svečanost uveličali su pripadnici motorističke karavane, njih oko 300, koji su stali na putu od Okučana prema Pakracu, gdje je također upriličeno druženje branitelja i "bajkera".