Milengrad Foto: Krešimir Stančić

Varaždinac pokrenuo video-blog o srednjovjekovnim utvrdama Ivanščice

| 7.5.2017. u 11:11h | Objavljeno u Društvo

Varaždinac Krešimir Stančić (40) profesionalno se bavi se video produkcijom, a u slobodno vrijeme je zaljubljenik u planinarenje, brdski biciklizam, povijest i arheologiju. Sve svoje strasti i znanja uspio je spojiti u jedno kroz video-blog u kojem donosi priče o srednjovjekovnim utvrdama Ivanščice.

Pojednostavljeno, ono što Krešimir radi je da na svojoj mrežnoj stranici www.ad1500.com.hr objavljuje kratke video-blogove u kojima donosi priče, legende, ali i povijesne činjenice sa zaboravljenih kaštela, burgova i utvrda s obronaka Ivanščice. Utvrde Čanjevo, Paka, Belec, Pusta Bela i Milengrad samo su neke od zapuštenih i zaboravljenih srednjovjekovnih utvrda kojima ovaj entuzijast udahnjuje život.

- Nemam aspiracije baviti se znanošću, već kombinacijom videa, fotografije i teksta stavljam fokus na sivo, neistraženo područje hrvatske povijesti. Želja mi je povezati znanstvene podatke i teorije u zanimljive priče koje će baciti nova svijetla na neka općeprihvaćena stajališta te izvući iz zaborava burgove i ostalu fortifikacijsku arhitekturu dajući tim spomenicima naše povijesti barem virtualnu konzervaciju - kazao nam je Krešimir kojem je početna ideja bila da snimi dokumentarni film o srednjovjekovnim utvrdama na Ivanščici.

Više o ovom entuzijastu pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti od subote, 6. svibnja

Označeno u