USPIJE SAMO RIJETKIMA Marija i Matej Žiher iz Svibovca Podravskog proslavili 70. godišnjicu braka Foto: Općina Sračinec

USPIJE SAMO RIJETKIMA Marija i Matej Žiher iz Svibovca Podravskog proslavili 70. godišnjicu braka

Varaždinske vijesti | 7.2.2019. u 09:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Doživjeti više od 90 godina i pri tome sačuvati relativno dobro zdravlje, uspije samo rijetkima. No doživjeti tako duboku starost u pratnji svojeg supružnika i dočekati čak 70. godišnjicu braka - to doživi izuzetno malo parova.

Upravo tu, 70. godišnjicu braka, proslavili su Marija i Matej Žiher iz Svibovca Podravskog, mjesta u općini Sračinec. Za njihov jubilej posjetili su ih načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec, njegov zamjenik Krunoslav Lukačić te Nada Liber, ispred udruge Kap dobrote.

- Iako sam načelnik Općine Sračinec već dugi niz godina, ovo je prvi put da jedan par slavi 70. godišnjicu braka. Gospodin Matej je svojim djelovanjem zadužio ovaj kraj i na svemu mu od srca hvala. On je kroz čitav život bio aktivan u zajednici, bio je predstavnik Svibovca Podravskog, Sračinca i Hrašćiceu ondašnjoj skupštini i puno je pridonio razvoju ovih mjesta kao predsjednik Mjesne zajednice. Na primjer, u vrijeme izgradnje hidroelektrane 70. godina, uspio je dovesti prvi asfalt u Svibovec Podravski. Bio je aktivan vatrogasac, pomagao u izgradnji prvog vatrogasnog doma, bio je aktivan cijelog života i podredio svoj život za zajednicu. - rekao je načelnik Božidar Novoselec.

U ime Općinskog vijeća Općine Sračinec, bračnom su paru Žiher predani priznanje i prigodni darovi. Bila je ovo prilika da se rada s gospodinom Žiherom sjeti i Nada Liber.

- 1995. godine kad su se osnivala Socijalna vijeća po općinama i gradovima, ja sam bila jedna od onih koji su radili na njihovom osnivanju. Dobila sam članove koji su zastupali Svibovec Podravski i Sračinec. Između njih je bio i gospodin Matej Žiher. Već tada je on bio u ozbiljnim godinama, ali na svako je naše druženje i sastanke dolazio biciklom. I nije dolazio zbog sebe - donosio je informacije kome u Svibovcu Podravskom treba pomoć, uvijek je odisao izuzetnom empatijom i osjećajem za druge ljude. U dva mandata smo surađivali, a sudbina je htjela da se susretnemo opet kada smo s udrugom Kap dobrote počeli obilaziti naše sumještane starije od 80 godina. Drago mi je da je tako dobar čovjek doživio ovakav jubilej zajedno sa svojom suprugom. - rekla je Nada Liber.

Vitalni bračni par blagoslovio je župnik Župe Sračinec Siniša Dudašek koji je najavio i skori dolazak posebnog blagoslova pape Franje iz Rima. Iako je običaj da se ova vrsta blagoslova obavi u crkvi, zbog stvarno poodmakle životne dobi i zdravstvenih problema, župnik je izašao u susret i slavljenike posjetio u njihovom domu. Donio je i prigodne darove, među kojima skulpturu svetog Mihaela arkanđela iz Međugorja. Bračni par Žiher posebno se ponosi s četvoro unuka te sedmero praunuka.

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_01.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_02.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_03.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_04.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_05.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_06.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_07.jpg

70_godisnjica_braka_svibovec_podravski_ziher_08.jpg