Udruga slijepih zaposlila "videćeg asistenta" koji će pomagati članovima

N.P. | 13.6.2017. u 21:13h | Objavljeno u Društvo

U sklopu projekta “Videća asistencija - od isključenosti prevencija”, u potpunosti financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Udruga slijepih Varaždinske županije zaposlila je još jednog videćeg asistenta koji će pomagati članovima Udruge.

- Ovaj projekt slijepima prije svega znači puno samostalnosti, neovisnosti i jednakih mogućnosti. Sve ono gdje slijepoj osobi treba pomoć druge osobe sada dio tih usluga mogu iskoristiti preko Udruge koja je to omogućila ovim projektom - navodi Davor Janjušević, predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije.

Projekt je vrijedan 435 tisuća kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda, koji se provodi u partnerstvu s Hrvatskim savezom slijepih. Predviđeno vrijeme trajanja projekta su dvije godine.

Ciljevi projekta usmjereni su na razvoj i širenje socijalnih usluga kroz Osiguranje podrške videćeg pratitelja za osobe s oštećenjem vida koje su članovi Udruge slijepih Varaždinske županije, omogućavanjem sudjelovanja u inače nedostupnim aktivnostima i obogaćivanjem svakodnevnih sadržaja kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i unaprijedila kvaliteta njihovog života.

S obzirom na to da Udruga broji 180 članova, potreba za videćim asistentima, kojih je sada dvoje, je velika tako da se korištenje asistenata najavljuje unaprijed, odnosno napravi se raspored.

Prednost imaju ljudi koji trebaju ići kod liječnika, a ostatak onda ovisno o tome kako su zapisani na rasporedu.

- Uloga asistenta slijepim osobama je u svim pogledima života gdje si oni ne mogu sami pomoći. Primjerice pomoć kod odlaska liječniku, na poštu, u banku ili trgovinu, zapravo sve ono što si osobe koje vide uzimaju zdravo za gotovo, a slijepim osobama koje žive same ne mogu to napraviti bez bez da im netko pomogne. Ja im asistiram u svim tim njihovim potrebama te ih integriram u društvu jer su slijepe osobe na dosta načina zapravo isključene iz socijalnog života s obzirom na to da same ne mogu nikamo izlaziti - rekao je novi videći asistent Karlo Cikač, navodeći kako je to jedan jako dinamičan i zanimljiv posao u vidu pomaganja u društvu jer svaki dan ima puno posla.